Světová banka varovala před vysokými cenami potravin

ČTK ČTK
30. 11. 2012 9:30
Za uplynulý rok zdražily potraviny o sedm procent, obiloviny dokonce o 12 procent
Nejvíce dětí dnes trpí podvýživou v Indii.
Nejvíce dětí dnes trpí podvýživou v Indii. | Foto: www.auroville.com

Washington - Světové ceny potravin se v uplynulých měsících stabilizovaly, zůstávají však v blízkosti rekordních maxim z roku 2008. Uvedla to v noci na dnešek Světová banka. Varovala, že vysoké ceny potravin se stávají "novým standardem" a mohou posílit hladovění a podvýživu v chudých regionech.

"Ačkoli svět zřejmě odvrátil globální potravinovou krizi, vypadá to, že se upevňuje pocit nového standardu vysokých a kolísavých cen," uvedla banka. "Svět se nemůže s vysokými a vrtkavými cenami potravin smířit," dodala.

Potraviny zdražily o sedm procent za rok

Za uplynulý rok se světové ceny potravin podle banky zvýšily o sedm procent, samotné obilniny zdražily dokonce o 12 procent. Ceny jsou tak blízko maxim, na která se vyšplhaly během potravinové krize v roce 2008. Tehdy drahé jídlo vyvolalo nepokoje v některých asijských a afrických zemích, napsala agentura Reuters.

Podle OSN trpí ve světě zhruba 870 milionů lidí chronickou podvýživou. "K ukončení hladovění 870 milionů lidí jsou zapotřebí větší zdroje, lepší údaje a správná politická rozhodnutí," uvedla dnes Světová banka. Vyzvala vlády k posílení investic do zemědělství s cílem zvýšit produkci a snížit ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy