Světová banka: Růst globální ekonomiky zpomalí

ČTK ČTK
13. 6. 2013 7:51
Washington - Světová banka snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta.

Důvodem je nečekaně silná recese v Evropě a zpomalení růstu některých rozvíjejících se ekonomik. Globální hospodářský růst by tak měl podle nové prognózy mírně zpomalit z loňských 2,3 procenta.

Banka ve své zprávě o globálních hospodářských vyhlídkách rovněž upozornila, že vyspělé ekonomiky již nebudou zažívat podobný rozmach jako před příchodem světové finanční krize. Tyto ekonomiky se nyní podle banky musí soustředit na strukturální reformy, aby si dokázaly udržet růst.

Banka předpověděla, že v příštím roce růst světové ekonomiky zrychlí na tři procenta a v roce 2015 dosáhne 3,3 procenta. "Růst podle našeho názoru není slabý kvůli nedostatečné poptávce, ale spíše proto, že velmi silný růst v období před příchodem krize by důsledkem fenoménu bubliny," uvedl hlavní autor zprávy Andrew Burns. "To, co nyní vidíme, je ve větším souladu se základním růstovým potenciálem," dodal.

Světová ekonomika tak podle Burnse směřuje k "novému normálu", jehož součástí bude zpomalení hospodářského růstu v zemích, jako jsou Čína, Indie, Brazílie a Rusko.

 

Právě se děje

Další zprávy