Samsung posílil na úkor konkurenta, teď chce dobít USA

ČTK ČTK
26. 4. 2013 12:24
Na rozdíl od Applu firma prvním čtvrtletí firma zvýšila zisk na rekordní hodnotu
Foto: ubergizmo.com

Soul - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 42 procent na rekordních 7,2 bilionu wonů (128 miliard Kč), oznámila firma.

Samsung podle odhadu výzkumné společnost IDC v prvním čtvrtletí zvýšil dodávky chytrých mobilních telefonů o 61 procent na 70,1 milionu přístrojů. Kontroloval tak zhruba třetinu trhu.

Konkurenční Apple ve stejném období prodal 37,4 milionu telefonů iPhone. Jeho tržní podíl tak podle IDC klesl na 17 procent z 23 procent před rokem.

Recept na Ameriku?

Samsung v sobotu zahájí ve Spojených státech a dalších zemích prodej nového chytrého telefonu Galaxy S4. Neskrývaným cílem firmy je získat na úkor konkurenta Apple znovu prvenství na klíčovém americkém trhu chytrých telefonů.

Galaxy S4 je tenčí než jeho předchůdce, má však větší displej i kapacitu baterie. Na jihokorejský trh vstoupil telefon již v pátek, napsala agentura AP. Česká pobočka Samsungu začne prodávat Galaxy S4 v sobotu v deset hodin místního času. Přístroj budou nabízet všichni tři tuzemští mobilní operátoři.

Podle analytiků by se během prvního měsíce od uvedení na trh mohlo těchto nových přístrojů v celém světě prodat až deset milionů. Předchůdce Galaxy S3 vstoupil na trh loni v květnu a do poloviny března jeho prodej překročil 50 milionů.

Jak dopadl další výrobce

Hlavní konkurent Samsungu na trhu s chytrými telefony, americký technologický gigant Apple, tento týden vykázal první pokles čtvrtletního zisku za desetiletí. Ten se meziročně snížil o 18 procent na 9,5 miliardy dolarů (necelých 190 miliard Kč).

Samsung s Applem vede od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že otrocky kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung reagoval žalobami na Apple.

Foto: Aamsung představil světu Galaxy 4

 

Právě se děje

Další zprávy