Ruský hliníkový baron opanuje rakouský Strabag

dkl, čtk
25. 4. 2007 11:36
Oleg Deripaska bude největším podílníkem
Strabag se podílí na výstavbě dálnic i v Česku
Strabag se podílí na výstavbě dálnic i v Česku | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Vídeň - Velké překvapení připravila jedna z největších stavebních firem Evropy, rakouský Strabag. Podíl v této společnosti koupí ruský oligarcha Oleg Deripaska, který vládne i největšímu hliníkovému koncernu světa.

Do Strabagu vloží až 1,5 miliardy eur, tedy 42 miliard korun. Za to se stane majitelem třicetiprocentního podílu.

Dosavadní většinový majitel Hans Peter Haselsteiner si ponechá 25 procent, stejně jako banka Raiffeisen. Zbývající část bude vlastnit pojišťovna Uniqa a menšinoví podílníci.

Tím pádem se odkládá i plánovaný vstup firmy na burzu. Pokud se nakonec Strabag rozhodne akcie nabídnou veřejnosti, bude to nejdříve na podzim. Podle některých analytiků ale z celého plánu sejde.

Ruský oligarcha Oleg Deripaska
Ruský oligarcha Oleg Deripaska | Foto: Olikom

Jede v hliníku i autech

Nový a překvapivý spolumajitel stavebního gigantu Deripaska je mimo jiné majitelem koncernu Rusal, který je největším producentem hliníku na světě. Kromě toho mu patří i výroba automobilů Gaz a podílí se na výrobě letadel.

Jeho jmění je odhadováno na 16,8 miliardy dolarů, což je v přepočtu 345 miliard korun.

Svůj majetek nabyl stejně jako ostatní oligarchové v devadesátých letech, kdy při divoké privatizaci vedené zesnulým bývalým prezidentem Borisem Jelcinem bylo možné získat velmi lehce a lacino podíly ve strategických firmách.

Cesta na východ

Strabag se v posledních letech velmi dynamicky rozvíjí a expanduje zvláště do zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky.

Sídlo společnosti Rusal, které vládne Deripaska
Sídlo společnosti Rusal, které vládne Deripaska | Foto: Reuters

Podle dnes zveřejněné výroční zprávy za loňský rok zvýšil svůj obrat ze 6,9 v roce 2005 na 9,4 miliardy eur, čistý zisk po zdanění z 94,6 na 224 milionů eur.

Počet zaměstnanců se zvýšil ze 44,5 tisíce na 53 tisíc. Strabag tak byl dosud šestou největší stavební firmou v Evropě, po vstupu Deripasky se má posunout na třetí místo a později možná úplně do čela.

Firmě pomohou i Deripaskovy kontakty v Rusku, kam se Strabag snaží dostat. Již nyní pracuje v Rusku na některých prestižních stavbách hotelů v Moskvě a Petrohradě, do budoucna se však má podílet i na stavbách silnic a dálnic nebo tunelů.

 

Právě se děje

Další zprávy