Ropa trhá rekordy. Na vině je i Izrael

Dušan Klimeš
14. 7. 2006 11:00
New York - Cena osmdesát dolarů za barel ropy se nezadržitelně blíží. Hlavním tahounem posledních dní je izraelsko-libanonský konflikt.
Irán je jednou z problémových oblastí
Irán je jednou z problémových oblastí | Foto: Reuters

Již nyní se ropa obchoduje za rekordní ceny. Ráno se hodnota barelu přehoupla přes 78 dolarů. Jelikož se jedná o obchody s tříměsíční lhůtou dodání, promítnou se zřejmě dnešní rekordy do cen výsledných produktů až se zpožděním.

Přestože už dnes motoristé platí u benzinových pump přes 31 korun za litr benzinu, za určitý čas se mohou dočkat dalšího nemilého zdražení. Ale nejen oni.

Ropa se totiž využívá i při výrobě plastů, hnojiv či léků. Některé země ji používají pro výrobu elektřiny. Všechny tyto obory tak trpí růstem ceny ropy a do svých produktů ji musí promítnout.

Na vině dnešního vývoje jsou opět státy sdružené v kartelu OPEC či jejich sousedé. Tentokrát stojí za výrazným zdražením tři ohniska problémů a konfliktů.

Mohou za to tři

Stejně jako při únorovém rekordním zdražování je jedním z nich Nigérie. Nejenže se firma Agip potýká s výbuchy na svých ropovodech, ale Shell stále ještě produkuje o půl milionu barelů denně méně kvůli útokům povstalců, které se uskutečnily v lednu a únoru.

Již "tradičním" a dlouhodobým důvodem pro růst cen ropy je politická nejistota ohledně Íránu. Jeho znovuspuštěný jaderný program dělá vrásky světovým vůdcům.

Foto: Gazprom

Případné embargo uvalené na Írán by totiž mohlo ohrozit i jeho dodávky ropy. A přestože probíhají určitá slibná jednání, citlivost trhu na tuto situaci je velká.

Nejnovějším a zřejmě nejzásadnějším faktorem růstu ceny ropy je vojenský konflikt mezi Izraelem a Libanonem. Přestože ani jedna z těchto zemí není přímo významným producentem ropy, obě leží na Středním východě.

A z této části světa je do světa pumpována třetina produkce ropy. To samozřejmě velmi znervózňuje obchodníky, kteří se právem obávají, že konflikt se může přenést i na další státy či jinak ovlivnit produkci v okolních zemích.

Riziko roste

K tomu včera íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád pohrozil, že pokud izraelské útoky ohrozí Sýrii, bude to považováno za útok na celý islámský svět a Izrael musí počítat s odvetou.

"Ropa je zkrátka pod palbou na všech frontách geopolitických problémů," řekl agentuře Reuters Mark Pervan, analytik firmy Daiwa Securities.

Ani OPEC si s rostoucí cenou ropy neví rady
Ani OPEC si s rostoucí cenou ropy neví rady | Foto: Reuters

"Tento souběh problémů zřejmě udrží ropu na rekordní úrovni ještě nějaký čas," dodává Pervan.

Stovky procent za čtyři roky

Jen v roce 2006 vzrostla cena ropy na newyorské burze o 28 procent. Ještě v lednu 2002 se obchodovala pod dvaceti dolary za barel.

Poté však enormně rostoucí poptávka ze strany USA a rozjeté čínské ekonomiky zvyšovala kontinuálně ceny. K tomu se přidaly buď reálná, či jen domnělá rizika výpadku dodávek ropy. Příkladem je právě nynější skutečný výpadek v Nigérii a potenciální výpadek ropy z Íránu.

"Dnešní rekord vznikl kvůli problémům s dodávkami, nikoli z důvodů velké poptávky," tvrdí Mark Pervan.

 

Právě se děje

Další zprávy