Řetězec pizzerií Sbarro chce ochranu před věřiteli

ČTK ČTK
10. 3. 2014 17:15
Firma podala u amerického soudu žádost o bankrotovou ochranu. Českých poboček by se problémy dotknout neměly.
Foto: Reuters

New York/Praha - Řetězec pizzerií Sbarro, který provozuje restaurace v řadě zemí světa včetně České republiky, podal u soudu na Manhattanu žádost o bankrotovou ochranu. Uvedla to agentura Reuters, podle které se firma k tomuto kroku uchýlila už podruhé za méně než tři roky. Společnost minulý měsíc informovala, že zavře 150 ze zhruba 400 restaurací v Severní Americe, aby snížila náklady.

Sbarro sídlí v New Yorku. Podle soudních spisů její aktiva i závazky dosahují mezi 100 a 500 miliony dolarů (1,9 miliardy a 9,8 miliardy korun).

Společnost podle svého webu v současnosti provozuje více než 1000 restaurací ve více než 30 zemích světa. V České republice má čtyři restaurace v Praze a jednu v Brně.

Těch by se podle ředitele provozu v ČR Tomáše Zahradníka neměly aktuální problémy americké společnosti dotknout. Tuzemské restaurace totiž podle něj nejsou přímými franšízanty americké společnosti, ale jsou navázány přes společnost Planet of Hospitality, která vlastní licence pro Evropu. Podobné problémy měla podle Zahradníka americká centrála před rokem a půl. Předpokládá proto, že se jí opět podaří zachránit.

 

Právě se děje

Další zprávy