Rakouskému státnímu holdingu šéfuje muž s vazbami na Rusko

ČTK ČTK
26. 6. 2014 18:25
Společnost spravuje státní podíly velkých společností, jako je ropná a plynárenská společnost OMV nebo Telekom Austria.
Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Vídeň - Dozorčí rada rakouského státního holdingu ÖIAG jmenovala dnes svým předsedou jednoho z nejznámějších rakouských podnikatelů a svého dosavadního místopředsedu Siegfrieda Wolfa (56). Na politicky vlivný post tak dosedl člověk, který má v posledních letech úzké vazby na Rusko. ÖIAG spravuje státní podíly velkých společností, jako je ropná a plynárenská společnost OMV nebo Telekom Austria, uvedla agentura Reuters.

Wolfa zvolila dozorčí rada většinou hlasů, informoval holding. Wolf působil do roku 2010 jako šéf nadnárodního kanadského výrobce automobilových komponentů Magna International a její rakouské dceřiné firmy Magna Steyr. Nyní je například předsedou správní rady ruského výrobce automobilů GAZ nebo ruské strojírenské společnosti Russian Machines, v jejímž vedení spolupracuje s jedním z nevlivnějších ruských miliardářů Olegem Děripaskou.

Wolf se dostal do čela dozorčí rady ÖIAG v den, kdy se objevily nepotvrzené informace, podle nichž ruský plynárenský gigant Gazprom jedná s arabským emirátem Abú Zabí o koupi jeho čtvrtinového podílu v rakouské společnosti OMV. List Kurier v této souvislosti citoval spekulace, podle nichž by ruské investory do OMV mohl pozvat právě Wolf ve funkci šéfa dozorčí rady ÖIAG, která je v OMV se 32 procenty největším akcionářem. Wolf je podle Reuters považován za prostředníka ruského prezidenta Vladimira Putina v Rakousku.

 

Právě se děje

Další zprávy