Prodá 500 mobilů za minutu. Samsung čeká rekordní zisk

ČTK ČTK
8. 1. 2013 10:47
Samsung odhaduje, že provozní zisk za čtvrté čtvrtletí stoupne o 89 procent
Foto: androidauthority.com

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, čeká za čtvrté čtvrtletí další rekordní zisk.

Pomůže jí k tomu hlavně vysoký zájem o její počítačové tablety a smartphony, kde firma poráží svého úhlavního rivala, americkou společnost Apple. Samsung podle odhadů nyní prodává v průměru až 500 telefonů za minutu, což nemá obdoby.

Samsung v pravidelné aktualizaci výhledu hospodaření uvedl, že jeho provozní zisk za čtvrté čtvrtletí se bude pohybovat kolem 8,8 bilionu wonů (asi 162 miliard korun), což by byl meziroční nárůst až o 89 procent a lepší výsledek, než s jakým počítají analytici.

Kompletní výsledky hospodaření včetně čistého zisku firma zveřejní na konci ledna.

Podle zástupců firmy, která své smartphony a tablety vyrábí pod značkou Galaxy, čtvrtletní tržby vzrostly asi o 18 procent na 56 bilionů wonů (asi bilion korun).

Mobilní divize přináší dvě třetiny zisku

Analytici se domnívají, že až 70 procent provozního zisku ve čtvrtletí zajistila právě mobilní divize, tedy ta, která vyrábí a prodává tablety a smartphony. Samsung má jinak širokou škálu výrobků, vyrábí třeba i počítačové čipy, chladničky nebo televizory.

Provozní zisk Samsungu se vytrvale zvyšuje už od posledního čtvrtletí 2011. Od té doby Samsung ve výrobě smartphonů předstihl konkurenční Apple, který vyrábí tablety iPad a smartphony iPhone, a ve výrobě klasických telefonů finskou Nokii. Ta přitom trhu mobilních přístrojů kralovala už od 90. let.

Úspěch v klíčovém předvánočním období

V září Samsung uvedl na trh smartphone galaxy Note II, což je relativně velký telefon s úhlopříčkou displeje 5,5 palce (asi 14 centimetrů). Tento model, který se dodává i s digitálním perem, Samsungu podle analytiků pomohl udržet si dominantní podíl na trhu v klíčovém předvánočním období. V této době zpravidla vrcholí souboj mezi Applem a Samsungem, protože právě kolem Vánoc se mobilních přístrojů prodá nejvíc.

Zatímco Samsung boduje, rivalové jako je Research In Motion, HTC anebo zmíněná Nokia trpí ztrátou tržního podílu a poklesem celkové ziskovosti. Analytici odhadují, že Samsung ve čtvrtém čtvrtletí odeslal distributorům minimálně 60 milionů smartphonů, což by byl proti předchozímu čtvrtletí nárůst asi o deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy