Gruzie jako příklad pro Česko. Kde je snadné podnikat?

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 10. 2013 9:16
Největší pokrok v reformách pro podnikání loní udělala Ukrajina, uvádí Světová banka.
Foto: Reuters

New York - Singapur a Hongkong byly v uplynulém roce místy s "nejpřátelštějšími" podmínkami pro podnikání na světě, zatímco největší pokrok v reformách pro podnikání v tomto období udělala Ukrajina.

Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou v pondělí zveřejnila Světová banka. Česká republika si v pravidelném hodnocení pohoršila o sedm příček a proti minulému roku klesla na 75. místo.

Mezi deset míst s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání se dostaly Gruzie, Malajsie a osm ekonomik s vysokými příjmy. Rozdíl mezi rozvinutými a rozvíjejícími se oblastmi se ale podle Světové banky zmenšuje, protože země jako Filipíny, Rwanda a Rusko vylepšují předpisy, aby podpořily podnikání a obchod, uvedla také banka na svém webu.

Česká republika za poslední rok podle zprávy vykázala pokrok ve dvou z celkem deseti sledovaných oblastech: v zahraničním obchodu a v řešení platební neschopnosti. V sedmi sledovaných kategoriích si ale pohoršila. Největší pokles přitom zaznamenala v kategorii registrace nemovitostí a v kategorii zakládání firmy. 

Zpráva Doing Business 2014 hodnotí 189 ekonomik podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. Každé zemi pak připisuje pořadí v žebříčku.

Nezávislý výbor, který SB vytvořila za účelem zhodnocení metodologie a kvality zprávy, ale v červnu doporučil, že Světová banka by ve zprávě Doing Business měla přestat s řazením států do žebříčku.

Některé země si stěžují, že hodnocení nespravedlivě stigmatizuje rychle rostoucí mladé ekonomiky. Ke státům s těmito výhradami patří například Čína, která v letošním hodnocení skončila na 96. místě.

"'Doing Business' není o menší regulaci, ale o lepší regulaci," uvedla Světová banka ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy