Otevřete trh našemu pivu, sdělí Evropská unie Japoncům

ČTK ČTK
19. 11. 2014 22:45
Japonský trh s pivem je třetí největší na světě co do tvorby zisku. Prim na něm však mají domácí výrobci Kirin, Asahi, Sapporo a Suntory.
Foto: ČTK

Brusel - Pokud mají Japonsko a Evropská unie dospět k dohodě o volném obchodu, musí se japonský trh s pivem otevřít výrobkům z Evropy. Vyplývá to z unijního dokumentu, který je připraven k dalšímu kolu rozhovorů v prosinci. Dohody o vytvoření zóny volného obchodu chtějí Japonsko a EU dosáhnout na konci příštího roku. Francie, Německo a některé další unijní země ale pochybují, zda je Tokio ochotno změnit mnohdy málo známá pravidla a specifikace výrobků, které jsou podle Evropy překážkou obchodu.

V pořadí osmé kolo rozhovorů se uskuteční 8. prosince. Unijní vyjednávači se na něm chystají japonským protějškům sdělit, že je třeba změnit více pravidel upravujících dovoz alkoholických nápojů do země. Usilovat přitom budou o to, aby Japonsko upravilo vymezení toho, co je podle Tokia pivem.

"Mnoho evropských piv se v Japonsku nemůže prodávat jako pivo, protože podle japonských předpisů neobsahuje dostatečné množství sladu nebo protože obsahuje některé přísady, jako je koriandr," stojí v unijním dokumentu, který dostal k dispozici Reuters.

Japonský trh s pivem je třetí největší na světě co do tvorby zisku. Prim na něm však mají domácí výrobci Kirin, Asahi, Sapporo a Suntory. Evropané jsou na něm přítomni okrajově prostřednictvím společných podniků, které umožňují vyrábět prémiová piva jako Heineken na japonském území.

Obchodní dohoda mezi EU a Japonskem by mohla zvýšit výkon obou ekonomik o skoro jedno procento, domnívá se Evropská komise. Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě a sedmým největším vývozním trhem pro Evropskou unii.

Jednání o volném obchodu začala loni v dubnu. Unijním vyjednávačům ale bylo řečeno, aby rozhovory zastavili, pokud Japonsko neukáže pokrok v otázce bezcelních bariér. V květnu Komise uvedla, že je s pokrokem spokojena, a umožnila, aby jednání pokračovala.

 

Právě se děje

Další zprávy