Oligarcha Děripaska získal ve Strabagu blokující menšinu

ČTK ČTK
15. 7. 2014 22:10
Zvýšení podílu v rakouské stavební firmě z 19,4 procent na 25 procent a jednu akcii přišlo ruského miliardáře na 3,4 miliardy korun.
Oleg Děripaska (vpravo) ve společnosti ruského premiéra Dmitrije Medveděva.
Oleg Děripaska (vpravo) ve společnosti ruského premiéra Dmitrije Medveděva. | Foto: Reuters

Vídeň - Ruský miliardář Oleg Děripaska zvýšil podíl v rakouské stavební firmě Strabag na 25 procent a jednu akcii. Ve společnosti tak získal takzvanou blokující menšinu, která mu zajišťuje určitá práva veta u klíčových rozhodnutí firmy. 

Rakouská firma, která působí i v České republice, uvedla, že Děripaskova investiční společnost Rasperia Trading za zvýšení podílu z původních 19,4 procenta zaplatila 123 milionů eur (3,4 miliardy korun).

Rasperia akcie koupila od jiných hlavních akcionářů, zakladatelské rodiny Haselsteinerů, společnosti Raiffeisen a pojišťovny Uniqa. Raiffeisen a Uniqa po transakci společně drží 26,5 procenta akcií Strabagu a Haselsteinerovi 25,5 procenta. Zbytek představují vlastní akcie firmy a akcie, které jsou k dispozici volně na trhu.

V tuzemsku patří Strabag mezi přední poskytovatele služeb v oblasti dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. Děripaska stojí v čele ruské společnosti RUSAL, která je největším producentem hliníku na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy