Obnova Japonska spolkne za pět let čtyři české rozpočty

Karel Toman
21. 3. 2011 8:27
Na základě zkázy v Kóbe z roku 1995 to ve své zprávě odhaduje Světová banka
Foto: Reuters

Washington - Poslední zemětřesení a tsunami může japonskou ekonomiku stát 235 miliard dolarů, tedy zhruba 4,1 bilionu korun, skoro čtyři české státní rozpočty. Může trvat až pět let, než se země z pohromy vzpamatuje. Tvrdí to pondělní zpráva Světové banky.

"Pokud dějiny poskytují nějaké vodítko, pak bude hrubý domácí produkt negativně ovlivněn v polovině roku 2011," píše se ve zprávě. "V následných čtvrtletích ba měla ale růst zrychlit, jak budou nabírat na tempu rekonstrukční snahy, které mohou trvat až pět llet," tvrdí Světová banka.

O dva stupně silnější než Kóbe

Na přesný dhad výše škod je ještě brzy, podle banky ale budou vyšší než po zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály, které roku 1995 postihlo japonské Kóbe.

Světová banka proto odhaduje, že náklady se tentokrát mohou pohybovat v rozmezí od 122 do 235 miliard dolarů, což představuje 2,5 až čtyři procenta japonského HDP. Zemětřesení v Kóbe, které zabilo skoro 6500 lidí, stálo kolem sta miliard dolarů.

Dopad na asijskou ekonomiku by měl být podle banky dočasný s krátkodobými vlivy především na trh s elektronikou a automobily a také na finanční trhy.

"Po zemětřesení v Kóbe se japonský obchod zpomalil jen na několik čtvrtletí, aby pak znovu ožil," uvádí Světová zpráva.


Čtvrté nejsilnější zemětřesení na světě

Ztráty na životech jsou ale zatím stále neznámé. K nedělní noci japonská oficiální místa hlásila počty obětí ve výši 8 277 a dalších 12 722 bylo nezzvěstných.

"Tragické zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy stupnice, které postihlo Japonsko 11. března, bylo nejsilnější zaznamenané v historii země a čtvrté nejsilnější na světě. Spolu s následnou tsunami jsou ostrou připomínkou nepředvídatelných nebezpečí ukrytých v přírodních živlech," píše Světová banka. "Ztráta životů byla tragická, japonský národ však v boji s následky krize prokázal sílu a odolnost."

 

Právě se děje

Další zprávy