Nokia propustí pětinu lidí, o její telefony není zájem

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 6. 2012 11:50
Finská Nokia chystá zásadní škrty. Větší, než lidé čekali
Foto: ENGADGET.COM

Espoo - Finská Nokia chystá největší propouštění ve své historii. Do konce roku 2013 by mělo ztratit práci až 10 tisíc osob, což je téměř pětina všech lidí, které Nokia ve světě zaměstnává. Kromě toho plánuje zavřít továrny ve Finsku, Německu a Kanadě.

O úsporných opatřeních ve čtvrtek informoval šéf firmy Stephen Elop.

Důvodem pro takto zásadní škrty jsou špatné hospodářské výsledky za první kvartál. Prodeje během ledna až března klesly o 24 procent, odhadované výsledky za druhé čtvrtletí by přitom měly být ještě horší.

Celkem Nokia prodala dva miliony smartphonů, což je 17,5krát méně než konkurenční Apple.

Vyrábět se proto přestane ve finském městě Salo, v německém Ulmu a v Burnaby v Kanadě. V rámci úsporných opatření chce Nokia ročně ušetřit 1,6 miliardy euro.

"Tyto škrty jsou větší, než kdokoliv z nás čekal. Věděli jsme, že něco Nokia udělat musí, takto daleko ale nikdo z nás nezašel," řekl agentuře AFP analytik Nordea Bank Sami Sarkamies.

K propouštění se firma neuchyluje poprvé. Podle finského ministerstva financí přišlo o místo 40 procent zaměstnanců, uvádí finské ministerstvo financí. Aktivity Nokia omezuje nejvíce v Evropě - závody již zrušila například v Německu nebo v Maďarsku.

Smartphonům se nedaří

Společnost, která byla čtrnáct let největším výrobcem telefonů ve světě, se z výsluní dostala právě kvůli nízkému zájmu o své chytré telefony Lumia. Ty nezvládly dostatečně konkurovat iPhonům od Applu nebo smartphonům založeným na operačním systému Android, který dodává na trh Google.

Jak Apple, tak Samsung - největší výrobce, který využívá software od Googlu -  Nokii v prodeji chytrých telefonů předběhly, a nejen to. V současné době pochází více než devadesát procent všech prodaných smartphonů právě od nich.

Na zprávu o plánovaných škrtech hned zareagoval trh. Akcie společnosti spadly na nejnižší úroveň od roku 1996. K poklesu ale dochází v posledním desetiletí soustavně. Jen od roku 2007, kdy Apple představil svůj první iPhone, klesla tržní hodnota Nokie o více než 70 miliard eur.

Nokia představila vlastní smartphone:

Jaké mobilní telefony vládnou světu:

--------------------------------------------------------------------------------

Mobilní telefony Nokia jsou mezi uživateli oblíbené.

 

Právě se děje

Další zprávy