Němečtí horníci demonstrovali proti "sociálnímu blackoutu"

ČTK ČTK
25. 4. 2015 21:40
Odbory i firmy se obávají ztráty pracovních míst, protože nové zdanění má urychlit útlum uhelných elektráren.
Demonstrace horníků v Berlíně.
Demonstrace horníků v Berlíně. | Foto: Reuters

Berlín - V Berlíně v sobotu demonstrovaly tisíce havířů proti chystané dani na výrobu elektřiny ve starých uhelných elektrárnách. Uvalení daně chystá ministr hospodářství a šéf sociálních demokratů (SPD) Sigmar Gabriel.

Podle odhadů odborového svazu pracovníků v hornictví, chemickém a energetickém průmyslu (IGBCE) vyšlo do ulic v centru německé metropole protestovat proti údajnému "sociálnímu blackoutu" zhruba 15.000 lidí. Většina z nich přišla z hnědouhelných revírů v Porýní, Lužici a středním Německu.

Samotní organizátoři hovořili o 6000 účastnících protestu, policie pak o řádově tisících.

Demonstranti se sešli před ministerstvem hospodářství a vydali se k budově kancléřství. "Očekáváme, že ze stolu bude smeteno všechno, co by znamenalo ukončení těžby hnědého uhlí a výroby elektřiny z uhlí v Německu," prohlásil před demonstranty předseda odborového svazu IG BCE z chemického průmyslu Michael Vassiliadis.

Odbory i firmy se obávají ztráty tisíců pracovních míst, protože nové zdanění má urychlit útlum uhelných elektráren, které mají v Německu stále největší podíl na výrobě elektřiny. Daň má oficiálně zemi pomoci při plnění vlastních cílů snížení emisí oxidu uhličitého (CO2).

Podle připravovaného materiálu, jehož základní body v těchto dnech německé ministerstvo hospodářství zveřejnilo, by uhelné elektrárny starší 20 let měly platit 18 až 20 eur (495 až 550 Kč) za každou tunu CO2 vzniklou při výrobě.

Německo přitom už v minulosti rozhodlo, že do roku 2022 odstaví své jaderné elektrárny.

 

Právě se děje

Další zprávy