Největší obchod od začátku krize: Dell koupí jeho otec

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 2. 2013 16:06
Pokud akcionáři prodej schválí, půjde o největší obchod od počátku krize

New York - Americkou počítačovou skupinu Dell koupí její šéf a zakladatel Michael Dell. Podporu získá od skupiny investorů s účastí společností Microsoft a Silver Lake.

Za převzetí třetího největšího výrobce počítačů na světě zaplatí nový majitel 24,4 miliardy dolarů (463 miliard Kč). Současní akcionáři by měli dostat 13,65 dolaru za kus.

Pokud držitelé akcií transakci schválí, půjde o největší obchod od roku 2007. Na nákup si Michael Dell vypůjčí od čtyř bank, dvě miliardy má získat také od Microsoftu, uvádí BBC.

Strategická pomoc

Že by přímo Microsoft získal nad skupinou kontrolou, je podle zdroje deníku The Wall Street Journal nepravděpodobné. Místo toho firmy spíše prohloubí dosavadní spolupráci, zvláště co se týká využívání softwaru Windows 8 - Dell je už teď jedním z hlavních partnerů Microsoftu.

To ostatně potvrdil i Microsoft. Jeho zástupci uvedli, že peníze do Dellu pumpují zkrátka proto, aby zůstal jejich klíčový partner solventní a mohl dál produkovat hardware pro jeho programy.

Akcie zatím veřejně obchodované skupiny drží Michael Dell již nyní, jde ale pouze o 16 procent.

Firmu, která se tehdy jmenovala PCs Limited, založil v roce 1984 na koleji University of Texas v devatenácti letech. Později dokonce ze školy odešel, aby se mohl naplno věnovat svému byznysu.

Z vedení poprvé odstoupil v roce 2004, už v roce 2007 se ale do šéfovského křesla vrátil s cílem zlepšit hospodaření skupiny. S problémy se podnik potýká v posledních deseti letech, kdy jej začala dohánět konkurence. Hewlett-Packard a Lenovo někdejší jedničku na trhu nakonec předběhly.

Úsporu mělo zajistit mimo jiné propouštění a zavírání továren, ale třeba také kanadského call-centra. Platy tamních pracovníků se totiž začaly kvůli posilujícímu kanadskému dolaru podražovat.

Revoluce ve vašem počítači. Nové Windows s dlaždicemi:

 

 

Právě se děje

Další zprávy