Microsoft zvyšuje dividendu. Chce podpořit cenu akcií

Radek Pecák Radek Pecák
21. 9. 2011 9:17
Microsoft se snaží přilákat více konzervativnějších investorů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

San Francisco - O čtvrtinu se rozhodl navýšit svoji čtvrtletní dividenu americký Microsoft. Oznámila to firma, podle jejíhož vyjádření se tak snaží podpořit cenu svých akcií. Ohlášený nárůst čtvrtletní dividendy je nejvýraznější od zahájení jejího vyplácení před sedmi lety.

Microsoft zvýšením dividendy reaguje na nespokojenost investorů se stagnující cenou akcií. Dividenda stoupne na 20 centů na akcii z dosavadních 16 centů na akcii.

Vloni bylo zvýšení podobné

V loňském roce firma čtvrtletní dividendu zvýšila o tři centy na akcii, tedy o 23 procent. Microsoft začal pravidelnou čtvrtletní dividendu vyplácet v roce 2004. Dividenda původně činila osm centů na akcii, firma ji ale postupně zvyšovala.

Pravidelná dividenda je podle agentury Reuters obvykle považována za známku vyzrálé společnosti, která již nemůže dosahovat dřívějšího tempa růstu a snaží se přilákat konzervativnější investory.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Firma ve čtvrtém finančním čtvrtletí končícím v červnu zvýšila čistý zisk meziročně o 30 procent na 5,9 miliardy dolarů (107 miliard Kč), tedy 69 centů na akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy