Je rozhodnuto. Světovou banku povede Američan Yong Kim

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 4. 2012 19:43
Lékař ve funkci počátkem července vystřída Roberta Zoellicka
Jim Yong Kim nahradí Roberta Zoellicka počátkem července
Jim Yong Kim nahradí Roberta Zoellicka počátkem července | Foto: Reuters

Washington - Výkonná rada Světové banky rozhodla, že novým šéfem instituce se stane dvaapadesátiletý Američan Jim Yong Kim. Ve funkci začátkem července nahradí o šest let staršího Roberta Zoellicka.

Rozhodnutí se všeobecně očekávalo. Kim byl považován za favorita, protože USA mají největší hlasovací práva a jejich kandidáta podporovala i Evropská unie, Japonsko, Kanada a některé přední rozvíjející se ekonomiky, jako Rusko, Mexiko a Jižní Korea.

Druhou kandidátkou byla nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová.

Kim je vzděláním lékař a je význačnou postavou ve světovém zdravotnictví. Narodil se v jihokorejském Soulu a když mu bylo pět, rodina se přestěhovala do USA.

Působil jako ředitel oddělení HIV/AIDS při Světové zdravotnické organizaci (WHO). V roce 2009 se stal prezidentem Dartmouth College a je prvním Američanem asijského původu, který vede jednu z osmi nejváženějších univerzit na východním pobřeží USA.

Zoellick v únoru oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. V čele Světové banky stál od 1. července 2007. Funkční období mu vyprší na konci června.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan.

Loni po náhlém odstoupení francouzského šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna pro podezření ze znásilnění pokojské se však o tuto funkci díky aktivitě velkých rozvojových zemí strhl nevídaný souboj, třebaže v něm podle očekávání vyhrála Francouzka Christine Lagardeová.

 

Právě se děje

Další zprávy