Největší akvizice za poslední roky. Japonská SoftBank kupuje britskou ARM za 23,4 miliardy liber

ČTK ČTK
18. 7. 2016 6:42
Za více než 750 miliard korun má japonská telekomunikační společnost SoftBank Group koupit britskou technologickou společnost ARM Holdings. Převzetí ARM by bylo jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank. Společnost ARM navrhuje čipy pro mobily, tablety a tyto technologie využívá i společnost Apple, Samsung nebo Huawei.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Tokio - Japonská telekomunikační skupina SoftBank Group se dohodla na převzetí britské technologické společnosti ARM Holdings za 23,4 miliardy liber (zhruba 757 miliard Kč). Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním.

Společnost ARM navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. Převzetí ARM by bylo jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank, napsala agentura Reuters.

SoftBank podle listu Financial Times za každou akcii společnosti ARM zaplatí 17 liber v hotovosti. Kupní cena by tak zahrnovala prémii 43 procent k páteční závěrečné hodnotě akcií na burze.

Zpráva o dohodě přichází jen několik týdnů poté, co se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Překvapivý výsledek britského referenda přitom vyvolal obavy ohledně atraktivity britské podnikatelské komunity, píše Financial Times.

List nicméně upozorňuje, že společnost ARM je vůči negativním dopadům takzvaného Brexitu chráněna lépe než mnohé jiné britské podniky, a to díky svému významnému postavení v globálním čipovém průmyslu a příjmům v amerických dolarech.

Japonská společnost SoftBank je telekomunikačním a mediálním konglomerátem s rozsáhlými zahraničními aktivitami. Firma vlastní například většinový podíl ve společnosti Sprint, která je čtvrtým největším mobilním operátorem ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy