Itálie překonává krizi eura, dluhopisy prodává výhodně

ČTK ČTK
28. 11. 2012 13:20
Výnosy italských krátkodobých dluhopisů klesly na úroveň před krizí
Italský premiér Mario Monti má starosti. Snímek ze srpna 2012.
Italský premiér Mario Monti má starosti. Snímek ze srpna 2012. | Foto: Reuters

Řím - Výnosy krátkodobých italských státních dluhopisů se dnes vrátily na úroveň před eskalací dluhové krize v eurozóně.

Vláda prodala šestiměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 7,5 miliardy eur (190 miliard Kč) a jejich výnos klesl na 0,919 procenta, nejméně od dubna 2010 a zřetelně pod úroveň 1,35 procenta v říjnové aukci těchto cenných papírů. 

Již v úterý klesly výnosy nových italských dluhopisů se splatností za dva roky na zhruba 1,9 procenta, nejméně od října 2010. K poklesu úroků výrazně přispěla dohoda ministrů financí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) na řešení řeckého dluhu 

 

"Z hlediska ocenění dluhopisů Itálie překonala krizi v eurozóně," řekl agentuře Reuters Nicholas Spiro z firmy Spiro Sovereign Strategy. Podle něj výsledek dnešní aukce dokládá "jak dramaticky se za posledních pár měsíců změnila nálada trhu vůči Itálii". 

Úterní a dnešní aukce jsou příznivou předzvěstí před tvrdší zkouškou, která čeká Itálii ve čtvrtek. Vláda nabídne investorům pětileté a desetileté dluhopisy sumě až šesti miliard eur. Po aukcích tohoto týdne bude mít italská vlád zajištěno více než 95 procent letošního financování svých potřeb. 

Investoři jsou spokojeni s reformními kroky technokratické vlády premiéra Maria Montiho. Ke zklidnění situace také přispívá slib Evropské centrální banky začít nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny s vysokými náklady na obsluhu dluhu. Investoři budou ale v Itálii nyní sledovat zejména politický vývoj před březnovými volbami.

 

 

Právě se děje

Další zprávy