iFone byl dřív než iPhone. Mexická firma vyhrála další soud

ČTK ČTK
6. 6. 2014 22:42
Mexičtí operátoři nesmějí používat slovo iPhone, protože foneticky zní jako o čtyři roky dříve zaregistrovaná značka iFone.
První iFone na hraní si lze koupit i na Amazonu.
První iFone na hraní si lze koupit i na Amazonu. | Foto: Amazon.com

Mexiko - Mexický úřad průmyslového vlastnictví dal za pravdu místní malé telekomunikační společnosti iFone ve sporu kvůli reklamě na služby pro telefony iPhone.

Název tohoto telefonu ve svých programech použilo několik velkých mexických mobilních operátorů. Podle úřadu tím ale porušili obchodní značku iFone. Firma si totiž název zaregistrovala o čtyři roky dříve, než s telefony iPhone přišla společnost Apple. Na americkou firmu se rozhodnutí mexických úřadů nevztahuje.

Ve sporu šlo o programy pro předplatitele, v jejichž titulku stál název iPhone. Mexický úřad průmyslového vlastnictví sdělil, že název mexické společnosti i název smartphonu se vyslovují stejně, takže jde o porušení obchodní značky. Značka iPhone v názvech programů pak vytváří záměnu s obchodní činností iFonu.

Největší mexický mobilní operátor América Móvil a několik jeho konkurentů tak musí napříště vypustit slovo iPhone z propagačních názvů programů volání. Kromě toho mají zaplatit pokutu zhruba 104 tisíc dolarů (dva miliony Kč).

Společnosti Apple se verdikt netýká, protože neposkytuje služby mobilního volání a telefony jen vyrábí. Samotný Apple se kvůli názvu iPhone snažil s iFonem soudit v roce 2009, podle agentury Reuters ale spor prohrál.

 

Právě se děje

Další zprávy