Ekonomika USA ve čtvrtletí poprvé po třech letech klesla

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 5. 2014 16:15
Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí roku snížil o jedno procento. Ve druhém kvartálu se čeká tříprocentní růst.
Foto: Reuters

WashingtonAmerická ekonomika v prvním čtvrtletí poprvé po třech letech klesla. Pod vlivem nezvykle chladné zimy se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států snížil v celoročním přepočtu o jedno procento po vzestupu o 2,6 procenta v předešlých třech měsících.

Ve zpřesněné zprávě to ve čtvrtek uvedlo tamní ministerstvo obchodu. Ekonomické údaje z poslední doby nicméně signalizují, že na jaře největší světová ekonomika ze zimního útlumu výrazně oživí.

Vliv počasí?

V první zprávě o HDP z konce dubna ještě statistici odhadovali, že ekonomika rostla tempem o 0,1 procenta. Ekonomové v anketě agentury Reuters předpokládali, že dnešní revidované údaje ukážou pokles jen o 0,5 procenta.

Pokles z počátku tohoto roku byl nejhorším výkonem americké ekonomiky od prvního čtvrtletí 2011, kdy HDP klesl o 1,3 procenta. Výraznou revizi směrem dolů si vynutilo mnohem pomalejší tempo tvorby zásob, než se odhadovalo ještě před měsícem, dále vyšší obchodní deficit a rovněž propad podnikatelských investic.

Finanční trhy na zprávu výrazněji nereagovaly, protože slabý vývoj zimních měsíců je pro ně překonanou minulostí, ovlivněnou dočasnými faktory. Dolar sice oslabil k euru, všechny hlavní indexy amerického akciového trhu ale od začátku obchodování mírně rostly a širší index S&P 500 mířil k dalšímu rekordu.

"Druhý odhad HDP se dívá do minulosti," uvedl podle agentury AP analytik Dan Greenhaus ze společnosti BTIG. "Věděli jsme, že ekonomiku v prvním čtvrtletí dramaticky ovlivnilo počasí, ve druhém čtvrtletí očekáváme plný návrat zpět," dodal.

Ekonomové odhadují, že krutá zima na velké části území Spojených států umazala z výkonu HDP asi 1,5 procentního bodu. Oficiální zpráva ale podrobnosti o vlivu počasí nepřinesla.

Čeká se tříprocentní růst

Podnikatelský sektor vytvořil zásoby v hodnotě 49 miliard dolarů, což bylo mnohem méně než původně odhadovaných 87,4 miliardy dolarů. Byl to nejnižší objem zásob za poslední rok a tento faktor snížil výkon HDP o 1,6 procentního bodu.

Obchodní deficit byl kvůli vyššímu dovozu větší, než se odhadovalo, což z HDP odebralo 0,95 procentního bodu. Spotřebitelské výdaje, které jsou klíčovou složkou HDP, rostly tempem 3,1 procenta. To je mírně rychleji než podle prvního odhadu. Podnikatelské výdaje ale o 7,5 procenta klesly, proti původně odhadovanému nárůstu o 0,2 procenta.

Ekonomiku by měly ve zbytku roku podpořit zlepšující se podmínky na trhu práce, rostoucí spotřebitelské výdaje, podnikové investice a zvýšená tvorba zásob. Ve druhém čtvrtletí analytici čekají růst HDP od tří do čtyř procent a ve druhém pololetí by se podle nich mělo růstové tempo udržet nad třemi procenty.

Nejnovější údaje ukazují zejména další zlepšování situace na pracovním trhu. Podle dnešní zprávy federálního ministerstva práce se minulý týden výrazně snížil počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a čtyřtýdenní klouzavý průměr těchto žádostí sestoupil na minimum od srpna 2007. Příznivé signály do budoucna přinášejí rovněž nejnovější čísla ze zpracovatelského průmyslu a dalších odvětví.

 

Právě se děje

Další zprávy