Drahý benzín stál Američany 20 miliard od počátku roku

dkl
23. 5. 2007 9:40
Galon benzínu je v USA rekordně drahý
Benzinová pumpa Esso na Evropské v Praze
Benzinová pumpa Esso na Evropské v Praze | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Cena galonu benzínu, tedy asi 4,5 litrů, se v USA dostala na rekordní výši 3,22 dolarů. Tak draze Američané nejezdili ani po ničivém hurikánu Katrina.

Kontrolní úřad Kongresu (GAO) navíc vypočítal, že kvůli extrémně drahým pohonným hmotám od počátku roku v USA řidiči utratili navíc dvacet miliard dolarů, což odpovídá asi polovině státního rozpočtu České republiky.

"O miliardy vyšší výdaje za benzin omezují rozpočet spotřebitelů a zbývá jim pak méně peněz na další nákupy," uvedl Thomas McCool z GAO.

Foto: Reuters

Nedostatek ropy na trhu

Úřad jako mnoho jiných expertů na energetiku dospěl k závěru, že jsou současné rekordní ceny výsledkem velkého podílu odstavených rafinérských kapacit, silné poptávky po benzinu a nízkých zásob paliv.

Někteří kongresmani se ale nechali slyšet, že vysoké ceny jsou výsledkem slabé konkurence mezi ropnými giganty, které ovládají trh v USA. To je důsledek i velkého spojování těchto firem, které probíhá od roku 2000.

Ke slyšení před podvýborem Kongresu byli pozváni i manažeři ropných společností Exxon Mobil, Chevron a Shell Oil a rafinerské skupiny Valero Energy. Odmítli se však dostavit.

Írán stále nejistý

Konkrétní otázky, které nyní musí obchodníci s ropou řešit, jsou především útoky na rafinérie a ropovody v Africe. Především v Nigérii dochází nejen k ničení zařízení, ale i k únosům zaměstnanců ropných společností.

Dodávky ropy jsou tak stále příliš nejisté a cena za barel ropy je velmi rozkolísaná.

Druhým problémem je potom jaderný program Íránu, který nedá spát západním státům. Ty, v čele s USA, hrozí sankcemi vůči tomuto státu, pokud neomezí svůj program.

To by ale zřejmě přineslo okamžitou odplatu v podobě omezení dodávek ropy. A Írán patří k nejvýznamnějším exportérům ropy.

Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho.
Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Litr nad třicet

Kvůli tomu již cena barelu na světových trzích znovu překročila sedmdesátidolarovou hranici.

To se projevuje už i na českých čerpacích stanicích. Zatímco poslední dva týdny se podle společnosti CCS cena Naturalu 95 držela stabilně těsně pod třiceti korunami, včera cena poskočila o téměř dvacet haléřů a průměrně tak v Česku stojí benzín 30,07 korun.

Se zlevněním motoristé rozhodně nemohou počítat. Přichází totiž letní sezóna, která se vyznačuje nadměrnou poptávkou a dodavatelé benzínu tak pravidelně své ceny zvyšují.

 

Právě se děje

Další zprávy