Dluhová dohoda v USA nic neřeší, kritizuje jí šéf OECD

ČTK ČTK
19. 10. 2013 18:28
Šéf OECD kritizuje dluhovou dohodu USA, nic podle něj neřeší
Zaměstnankyně památníku Martina Luthera Kinga ve Washingtonu odstraňuke ceduli, která dosud informovala o uzavření pietního místa. Snímek ze 17. října 2013.
Zaměstnankyně památníku Martina Luthera Kinga ve Washingtonu odstraňuke ceduli, která dosud informovala o uzavření pietního místa. Snímek ze 17. října 2013. | Foto: Reuters

Panamá - Dohoda, která tento týden odvrátila riziko platební neschopnosti Spojených států, nenabízí žádné skutečné řešení problémů, pouze problémy odsunula na pozdější dobu. Prohlásil to generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) José Ángel Gurría.

Spory o zdravotní reformu mezi republikány a demokraty způsobily, že Sněmovna reprezentantů, ve které mají většinu republikáni, neschválila zákon o financování vlády. Vláda USA se tak ocitla na počátku tohoto měsíce bez peněz a některé státní úřady musely zavřít. Hrozilo také, že Kongres neschválí ani navýšení dluhového limitu, což by prakticky znamenalo, že Spojené státy nebudou již tento měsíc schopné splácet své závazky.

Politici nakonec ve středu uzavřeli na poslední chvíli dohodu, která odvrátila hrozbu bankrotu. Dohoda však poskytuje vládě finance na provoz pouze do 15. ledna a dluhový strop se zvýšil jen do 7. února. Na počátku příštího roku tak USA hrozí další hořká rozpočtová bitva.

"Čeká nás všechny velmi těžký prosinec, velmi těžký leden a velmi těžký únor," řekl Gurría novinářům při své návštěvě v Panamě. "Protože tam není skutečně žádné řešení, nebylo to žádné dalekosáhlé rozhodnutí," dodal. S kritikou dohody se k němu přidal i panamský ministr financí, který prohlásil, že Kongres tak pouze pomocí krátkodobého řešení odložil přijetí důležitého kroku, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy