Android se snaží vyjet rychleji než konkurence s iPhonem

ČTK ČTK
25. 6. 2014 20:28
Auta se zabudovaným systémem Android Auto od Googlu dorazí do prodeje ještě v letošním roce. Apple chystá konkurenční projekt.
Foto: Reuters

San Francisco - Automobily se zabudovaným systémem Android Auto od společnosti Google dorazí do autoprodejen ve světě ještě v letošním roce. Firma to uvedla na středečním zahájení své každoroční vývojářské konference.

Systém Android kromě automobilů směřuje i do televizorů a chytrých hodinek, kde bude Google konkurovat svým technologickým rivalům v čele se společností Apple.

Do projektu, který má zajistit snadné a bezpečné používání mobilních zařízení za volantem, už Google získal 40 partnerů z automobilového průmyslu.

Manažeři Googlu vývojářům předvedli fungování systému Android Auto, který propojuje chytré telefony a tablety založené na systému Android s automobilovými systémy. Řidič bude moci díky němu zejména snadno a bezpečně posílat zprávy a navigovat.

Počátkem roku Google oznámil, že pro svůj projekt aliance mezi automobilovým průmyslem a jeho softwarem získal automobilky Audi, General Motors, Honda a Hyundai.

Google partnerstvím s automobilkami reaguje na snahu konkurenta Apple o propojení jeho telefonů iPhone a dalších zařízení využívajících operační systém iOS s palubními deskami automobilů. Apple již získal podporu ze strany automobilek General Motors, Mercedes-Benz, BMW a Honda.

Android dominuje trhu s chytrými mobilními telefony se zhruba osmdesátiprocentním podílem. Google zahájil konferenci sdělením, že přístroje se systémem Android používá miliarda lidí světa. Na druhém místě je s velkým odstupem systém iOS, jehož tržní podíl činí méně než 15 procent.

S hodinkami Google dohnal Apple

Google vývojáře rovněž informoval, že tento týden začnou jihokorejské společnosti Samsung a LG prodávat chytré hodinky se systémem Android. Firma vedle toho představila program Google Fit, který umožní, aby uživatel v mobilních přístrojích vybavených Androidem včetně hodinek sledoval své aktuální zdravotní údaje. Podobnou funkci už mají zařízení od Samsungu a Applu.

Foto: Reuters

Firma rovněž prezentovala software Android TV, který poskytne divákům snadno ovladatelné rozhraní pro hledání a přehrávání všech druhů videoobsahu v televizorech. Verze Android pro televizory přichází čtyři roky po prvním neúspěšném pokusu Googlu o vstup na toto pole prostřednictvím projektu Google TV.

"Jde o zábor území," komentoval kroky Googlu analytik investiční banky B. Riley & Co. Sameet Sinha. "Platforma, která bude ovládat tato zařízení, by se mohla stát dominantním operačním systémem nejen pro tyto přístroje, ale i operačním systémem celého vašeho domova," řekl Sinha agentuře Reuters. Vlastník takové platformy by podle něj získal nové příležitosti k prodeji hardwaru a reklamy a na poli internetového obchodu.

Foto: Reuters

Google dnes rovněž oznámil iniciativu Android One, která má výrobcům telefonů pomoci vyvinout levný chytrý telefon pro chudší trhy, jako je Indie. Cena telefonu se má vejít pod 100 dolarů (asi 2000 korun).

Dvoudenní konference Google I/O se účastní kolem 6000 vývojářů, blogerů a novinářů.

 

Právě se děje

Další zprávy