Apple má problém. Prohrál patentový spor, iPhony 6 a 6s jsou příliš podobné čínskému modelu

ČTK ČTK
17. 6. 2016 21:00
Přední americký výrobce elektroniky Apple prohrál v patentovém sporu s čínským výrobcem telefonů. Pekingský úřad průmyslového vlastnictví konstatoval, že chytré telefony iPhone 6 a 6S od americké firmy jsou podobné telefonu 100C, jehož výrobcem je společnost Shenzhen Baili. Apple by kvůli tomu mohl být nucen pozastavit prodej těchto telefonů v Pekingu, informovala v pátek agentura Bloomberg. Akcie Applu dopoledne ztratily přes dvě procenta.
Model iPhone 6s.
Model iPhone 6s. | Foto: Apple

Peking - Telefony iPhone 6 a 6S od Applu jsou příliš podobné modelu 100C  společnosti Shenzhen Baili, rozhodl ve čtvrtek pekingský úřad průmyslového vlastnictví. Pro Apple by to mohlo znamenat zastavení prodeje v Pekingu, na který se rozhodnutí úřadu vztahuje.

Čínští regulátoři dospěli k závěru, že telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus porušují patent na vnější vzhled smartphonu 100C, který drží čínská firma. Na webu čínské vlády se podle agentury Reuters objevilo oznámení s datem 19. května, které prodej některých modelů iPhonu v Pekingu zakazuje.

Apple uvedl, že jeho telefony iPhone 6 a 6 Plus jsou v Číně nadále v prodeji. "Minulý měsíc jsme se odvolali proti administrativnímu nařízení regionálního patentového soudu v Pekingu a nařízení bylo po dobu přezkoumávání této otázky pekingským soudem pro otázky duševního vlastnictví pozastaveno," uvedl podle agentury Reuters Apple v pátečním sdělení.

Pokud Apple spor prohraje, mohlo by to podle pozorovatelů znamenat zákaz prodeje jeho nejziskovějších telefonů v čínské metropoli v době, kdy prodej veškerých iPhonů všeobecně klesá. Bloomberg napsal, že verdikt čínského regulátora se sice vztahuje pouze na Peking, případ by ale mohl posloužit jako precedens v možných budoucích žalobách na Apple.

Apple rovněž prohrál spor s čínským výrobcem koženého zboží, který označuje svá zavazadla nápisem IPHONE. Vysoce postavení američtí činitelé podle serveru BBC tento měsíc upozornili, že americké firmy mají dojem, že jsou v Číně stále méně vítané.

V San Francisku jsme vyzkoušeli nový malý iPhone se skvělým fotoaparátem a zmenšený iPad pro, který podle Applu nahradí notebook. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy