Americký daňový úřad: Bitcoin je majetek, ne měna

ČTK ČTK
25. 3. 2014 21:45
Ačkoli je možné s bitcoinem platit za služby a zboží, žádná země ho nepřijímá jako "zákonné platidlo", uvedl úřad.
Bitcoin. Ilustrační foto
Bitcoin. Ilustrační foto | Foto: Bitcoin.org

Washington - Americký daňový úřad pohlíží na bitcoiny a další virtuální měny jako na majetek pro daňové účely a americká vláda na ně uplatní pravidla, která používá pro směnu zboží či služeb bez použití peněz. Vyplývá to z úterního oznámení amerického centrálního daňového úřadu (IRS), které citovala agentura Bloomberg. Je to prý jeho první zásadní vyjádření v této věci.

Bitcoin, nejpopulárnější z virtuálních měn, vznikl v roce 2009. Jeho hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu a v uplynulých měsících procházela značnými výkyvy.

Bitcoin je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani centrální banky či vlády, které se s nástupem virtuálních měn mezitím snaží vypořádat. Například Japonsko nedávno uvedlo, že by bitcoin měl být považován spíše za komoditu. Do této kategorie zařadila virtuální měnu také finská centrální banka.

IRS měl podle bloomberg.com na výběr, jestli bude na bitcoin pohlížet jako na majetek, nebo na měnu. Úřad v úterý uvedl, že ačkoli je možné s bitcoinem platit za služby a zboží, žádná země ho nepřijímá jako "zákonné platidlo".

To znamená, že zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou vyplácet mzdy v bitcoinech, budou muset tyto mzdy vykazovat stejně jako jakoukoli jinou platbu uskutečněnou za pomoci majetku a příjmy v bitcoinech budou podléhat běžné srážkové dani z příjmů a daním z příjmů ze závislé činnosti, poznamenal na svém webu list New York Times.

 

Právě se děje

Další zprávy