Agentura Moody´s zlepšila prognózu pro ruskou ekonomiku

ČTK ČTK
28. 5. 2015 6:30
Příští rok čeká Rusko nulový růst.
Ruské rubly.
Ruské rubly. | Foto: Reuters

Moskva - Ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled vývoje hrubého domácího produktu Ruska na roky 2015 a 2016.

Moody's nyní očekává, že v letošním roce HDP klesne o tři procenta místo doposud uváděných 5,5 procenta a příští rok vykáže ekonomika nulový růst. Původně agentura čekala příští rok pokles o tři procenta. Uvedla to agentura TASS s dovoláním na nejnovější zprávu Moody's.

Ruský finanční trh se po komplikovaném loňském čtvrtém čtvrtletí koncem letošního ledna stabilizoval, upozornila Moody's. Podle nejnovějšího výhledu analytiků agentury by recese v Rusku mohla být méně výrazná a zdlouhavá, než se očekávalo.

Ke zlepšení ekonomické situace v Rusku podle Moody's přispělo snížení hlavní úrokové sazby ruskou centrální bankou a oživení na globálním ropném trhu. Průměrná cena ropy Brent by letos měla činit 55 dolarů za barel a příští rok 65 dolarů za barel.

Analytici Moody's očekávají, že centrální banka bude na příštích dvou až třech zasedáních měnového výboru pokračovat se snižováním úroků.

Inflace v Rusku má podle nového odhadu činit na konci letošního roku 12 procent. V příštím roce však zpomalí na 8,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy