Studie: Evropské banky se stále nacházejí v kritické situaci

ČTK ČTK
29. 6. 2014 16:20
Hrozbou pro evropský bankovní sektor podle studie zůstává vysoké zadlužení finančních institucí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Basilej - Evropský bankovní systém se i po téměř šesti letech od vrcholu světové finanční krize stále nachází v kritické situaci. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Ta bývá často označována za "centrální banku centrálních bank".

Situace v evropském bankovním sektoru je podle BIS i nadále napjatá a stále je zapotřebí posílit konkurenceschopnost evropských bank a zajistit dlouhodobou udržitelnost jejich podnikatelských strategií.

Jednou z hrozeb pro evropský bankovní sektor podle studie zůstává vysoké zadlužení finančních institucí.

BIS nicméně upozorňuje, že banky se tímto problémem začaly v poslední době intenzivněji zabývat, aby uspěly v testech Evropské centrální banky (ECB). Ta bude od listopadu vykonávat jednotný dohled nad bankami v eurozóně.

Šéfka tohoto dohledu Daniele Nouyová tvrdí, že zátěžové testy bank předcházející spuštění jednotného dohledu budou velmi tvrdé. Banky musí v rámci těchto testů prokázat, že by se dokázaly vypořádat s krizovými podmínkami.

Jednotný dohled je jedním z pilířů plánované bankovní unie, která má chránit evropský bankovní sektor před budoucími krizemi.

 

Právě se děje

Další zprávy