Student Agency změnila plán, z Plzně do Klatov jezdit nebude

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 22. 9. 2014 12:50
Komerčnímu dopravci se nelíbil přidělený jízdní řád a vadilo mu, že konkurence získala "lepší časy".
Foto: Ondřej Besperát

Plzeň - Z plánu nasadit žluté autobusy na trase z Plzně do Klatov sešlo. Soukromý dopravce Student Agency totiž nebyl spokojený s jízdním řádem, který mu přidělil Krajský úřad v Plzni.

"Měli jsme zájem provozovat na této lince autobusy, tak jsme požádali o licenci," popisuje mluvčí společnosti Petra Nováková.

Licenci Student Agency sice získala, autobusy ale měla provozovat v "neatraktivních časech". Zástupcům podniku navíc vadilo, že další komerční dopravce (podle serveru idos.cz jde o Autobusy VKJ), který jezdí na té samé lince, požadovaný "dobrý" jízdní řád má.

"Chtěli jsme, aby naše spoje navazovaly na autobusy, které vypravujeme z Plzně do Prahy," vysvětluje zájem o konkrétní časy Nováková.

S odvoláním společnost neuspěla

Student Agency se sice odvolala na ministerstvo dopravy proti nerovným a omezujícím podmínkám, změnu se jí ale prosadit nepovedlo. Následně tedy společnost, která patří podnikateli Radimu Jančurovi, požádala o zrušení licence na tuto linku.

"Za podmínek, které nám v rámci upravené licence byly dány, nemůžeme realizovat náš primární záměr přepravovat cestující na plánované trase Plzeň – Klatovy a zpět," uvádí ředitelka autobusové dopravy Student Agency Ivana Kašická.

Student Agency měla původně zahájit dopravu z Plzně do Klatov během prvního čtvrtletí tohoto roku. Kvůli sporu o jízdní řád ale otevření linky posouvala.

Krajský úřad v Plzni se k případu nechce vyjádřit. "Vydali jsme k tomu stanovisko, ministerstvo dopravy nám dalo za pravdu. Víc vám k tomu neřeknu," reaguje na dotaz Aktuálně.cz vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Jaroslav Vejprava.

Podle ministerstva dopravy vydal Plzeňský kraj stanovisko, že na území kraje jsou přepravní potřeby zajištěné již jiným provozovatelem, a že by na nové lince tedy nastal nepřípustný souběh.

"Ministerstvo dopravy se s daným rozhodnutím seznámilo a shledalo, že v dané věci již není možnost zrušení nebo změny závazného stanoviska Plzeňského kraje v přezkumném řízení z důvodů uplynutí prekluzivních lhůt," uvádí mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

 

Právě se děje

Další zprávy