Studená sprcha pro ruské penzisty. Nemáme peníze na dorovnání důchodů, přiznal Medveděv

ČTK ČTK
24. 5. 2016 15:18
Ruský premiér to řekl při návštěvě Krymu. Prezidentská kancelář se reakci na překvapivé prohlášení vyhnula s tím, že "komentovat výroky premiéra je nekorektní". Rusko prochází vážnou finanční a ekonomickou krizí, kterou vyvolala spirála sankcí vyhlášených mezi Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy. Ještě mnohem výraznější dopad měl ale pokles cen petrochemických surovin.
Ruský premiér Dmitrij Medveděv
Ruský premiér Dmitrij Medveděv | Foto: Reuters

Moskva - Ruská vláda nemá dostatek peněz na indexaci penzí, tedy na vyrovnání důchodových dávek úměrně inflaci. Obyvatelům krymské Feodosije to při návštěvě anektovaného Krymu přiznal ruský premiér Dmitrij Medveděv. Prezidentská kancelář se reakci na překvapivé prohlášení vyhnula s tím, že "komentovat výroky premiéra je nekorektní".

O Medveděvově prohlášení, které je studenou sprchou pro miliony ruských penzistů, ruská státní média neinformovala. Pasáž z premiérovy rozmluvy s občany Feodosije se objevila až na internetové videosíti YouTube a okamžitě se stala předmětem všeobecného zájmu.

Medveděv se ve Feodosiji dostal do diskuse s občany, kteří si stěžovali na nízké výplaty důchodů, které prý sotva stačí k přežití. "Důchody se budeme zabývat celostátně, nemůžeme je zvýšit jen na jednom místě. Rozhodnutí (o indexaci penzí) nepadlo, prostě nemáme peníze. Najdeme-li peníze, budeme indexovat," reagoval premiér.

Rusko prochází vážnou finanční a ekonomickou krizí, kterou vyvolala spirála sankcí vyhlášených mezi Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy. Ještě mnohem výraznější dopad měl ale pokles cen petrochemických surovin, které představují hlavní příjem do ruské státní pokladny. Rusko je stiženo inflací a výrazným zdražováním potravin, sílí návrhy na odklad penzijního věku, omezují se sociální programy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se žádosti novinářů o reakci na Medveděvovo prohlášení vyhnul. "Nepovažoval bych za korektní komentovat rozhodnutí vlády, a tím spíš jejího předsedy. Proto otázku ponechám bez komentáře," prohlásil Peskov a dodal, že záležitost důchodů je plně ve vládní kompetenci.

Ruská vláda se zavázala zvýšit letos ve dvou krocích důchody nejméně o čtyři procenta oproti loňským víc než 11 procentům. První letošní zvýšení bylo ohlášeno v únoru, ale rozhodnutí o druhém dosud nepadlo.

Agentura RBK dnes přinesla prohlášení šéfa rozpočtového výboru Státní dumy Andreje Makarova, podle něhož nelze rozhodnutí o druhém letošním zvýšení důchodů očekávat dřív než v září. V tomto termínu budou Rusové rozhodovat ve volbách o obsazeni křesel v ruském parlamentu.

Průměrný starobní důchod se dnes v Rusku pohybuje kolem 13 000 rublů (4700 korun), invalidní ve výši 8200 rublů (3000 korun).

Kremelští politici spěchají s výstavbou mostu, který překlene Kerčský průliv a spojí pevninské Rusko s anektovaným Krymem. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy