Lufthansu čeká tvrdá stávka. Ruší se i lety do Prahy

ČTK ČTK
1. 4. 2014 16:15
Firma neočekává, že by se třídenní stávku podařilo odvrátit. Zrušila 3800 letů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín – Německé aerolinky Lufthansa už neočekávají, že by se ještě podařilo odvrátit třídenní stávku pilotů, která začne o půlnoci. V úterý to oznámila mluvčí firmy Barbara Schädlerová.

Letecká společnost již kvůli nadcházející stávce zrušila 3800 letů. Mezi odvolanými spoji jsou i všechny lety Lufthansy mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem naplánované na středu, čtvrtek i pátek.

"Nevěřím, že bychom teď před stávkou ještě mohli najít dohodu," řekla Schädlerová v televizi ZDF o stavu jednání s odborovým svazem Vereinigung Cockpit (VC). Odboráři vyhlásili stávku kvůli snaze vyjednat pro piloty lepší pracovní podmínky. VC požaduje, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let.

Stávka zasáhne 425 tisíc pasažérů Lufthansy a jejích dceřiných nízkonákladových aerolinek Germanwings. Během protestu se uskuteční jen zhruba 500 letů a letecká společnost doporučuje cestujícím, aby si zdarma přeložili let na jiný termín nebo pro cestu na kratší vzdálenost využili železniční spojení.

Mezi Prahou a Frankfurtem je podle mluvčí pražského letiště Evy Krejčí zatím zrušeno pět příletů a pět odletů Lufthansy. "Od zítřka do pátku byl také zrušen spoj z a do Kolína nad Rýnem, provozovaný Germanwings," informuje Krejčí.

Ke spojení mezi Prahou a Frankfurtem mohou cestující využít linku Českých aerolinií. Do Kolína nad Rýnem jiná aerolinka z Prahy nelétá.

Aerolinek Eurowings, Air Dolomiti, Swiss, Austrian Airlines a Brussels Airlines, které rovněž spadají do skupiny Lufthansy, se stávka nedotkne.

Další stávka až po Velikonocích

Odbory hrozí, že nadcházející stávka nemusí být posledním protestem. Pokud Lufthansa v dalších jednáních požadavkům VC neustoupí, jsou odboráři připraveni v nátlakových akcích protestovat. Mluvčí VC Jörg Handwerg ale řekl, že do konce Velikonoc se určitě žádná další stávka konat nebude.

Kvůli chystané stávce pilotů zaznívají i hlasy po zpřísnění pracovního práva. Poslanec za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové Arnold Vaatz řekl deníku Rheinische Post, že rozsah stávky považuje za nepřiměřený a že je třeba upravit zákony tak, aby se vyvážila síla odborů a zaměstnavatelů.

"Nemůže to být tak, že odbory, jejichž členové pracují na klíčových místech, budou využívat svou pozici k tomu, aby jejich mzdy rostly rychleji než u jiných zaměstnanců," řekl Vaatz.

Nadcházející stávka pilotů bude jednou z největších, s jakými se Lufthansa kdy potkala. V roce 2010 její piloti vyhlásili čtyřdenní stávku, nakonec ji ale po prvním dni protestu ukončili.

 

Právě se děje

Další zprávy