Stávka Lufthansy neskončila. V pátek piloti zruší 800 letů

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 3. 2015 0:08
Pokud chtějí odboráři dosáhnout svého, nesmí jednat v rukavičkách, tvrdí jejich mluvčí.
Zaměstnanci Lufthansy opět stávkují
Zaměstnanci Lufthansy opět stávkují | Foto: Reuters

Berlín - Největší německé aerolinky Lufthansa ve čtvrtek kvůli stávce pilotů zrušily polovinu plánovaných mezikontinentálních letů. Protest se týká i nákladního dopravce Lufthansa Cargo, podle vyjádření aerolinek ale žádný nákladní let odvolán nebyl.

Na krátké a střední vzdálenosti létá Lufthansa po středeční stávce podle plánu. V pátek, kdy piloti plánují další protest, ruší 800 letů, i na linkách do Česka. Ve čtvrtek večer odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil další stávku u mezikontinentálních letů Lufthansy na sobotu.

Z Německa během čtvrtka odstartovalo pouze 42 z pravidelných 85 mezikontinentálních spojů Lufthansy. Ve stejném měřítku aerolinky zrušily i zpáteční lety, aby mohly po stávce co nejrychleji obnovit běžný provoz. Podle odhadů dopravce se stávka měla dotknout asi 18 000 pasažérů. Cestujícím aerolinky nabízejí přeložení letu k jinému dopravci nebo na jiný termín, případně vrácení peněz za letenku.

V pátek zasáhne další stávka evropské a vnitroněmecké linky Lufthansy. Společnost kvůli protestní akci zruší zhruba 800 letů, tedy asi polovinu běžně vypravovaných spojů. Stávka ovlivní i letecké spojení Německa s Českem, na seznamu zrušených letů jsou i dva páry spojů mezi Mnichovem a Prahou a čtyři páry mezi Frankfurtem nad Mohanem a Prahou.

Dnes večer VC vyhlásil pokračování stávky u Lufthansy i na sobotu, kdy má celodenní protest znovu postihnout mezikontinentální lety a také dceřinou společnost Lufthansa Cargo.

Ve středu Lufthansa zrušila na evropských a vnitroněmeckých linkách 750 z 1400 plánovaných letů, což postihlo na 80 000 cestujících. I středeční stávka omezila provoz na linkách z Prahy do Mnichova a Frankfurtu.

VC vyhlásil současné stávky kvůli sporu o důchodový program, který se táhne už rok. Piloti požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici na 59 let. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.

Svaz VC nevylučuje ani další narychlo vyhlášené stávky. "Nemyslíme si, že bychom se někam posunuli, kdybychom jednali v rukavičkách," řekl mluvčí odborů Jörg Handwerg.

Loni uspořádal svaz VC kvůli sporu o důchodový program deset stávek. Postihly několik set tisíc cestujících a aerolinkám způsobily celkovou škodu 232 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy