Stavební Ross Holding má naději na přežití, rozhodl soud

Tomáš Fránek
9. 4. 2014 14:15
Soud povolil reorganizaci v případu, který je jedním z největších krachů v tuzemském stavebnictví za poslední tři roky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Hradec Králové - Stavební společnost Ross Holding, která skončila letos v lednu v úpadku kvůli stamilionovým dluhům, dostala naději na přežití. Krajský soud v Hradci Králové totiž rozhodl, že firmu nepošle do konkurzu a povolí reorganizaci.

Úspěšná reorganizace by mohla znamenat pokračování fungování společnosti a postupné splácení dluhů. Naopak konkurz by vedl k definitivnímu konci firmy a rozprodání majetku.

Případ Ross Holding je jedním z největších krachů v tuzemském stavebnictví za poslední tři roky.

Podle zprávy, kterou dostalo 553 věřitelů společnosti a soud, firma dluží 634 milionů korun. Největším věřitelem je PPF banka s pohledávkou ve výši 261 milionů korun, druhým největším pak stavební společnost Janča V. M. z Valašského Meziříčí s 36 miliony korun. Mezi věřiteli jsou i další velké stavební společnosti, jako jsou Geosan, Berger Bohemia nebo Unistav – Ross Holding jim dluží desítky milionů korun.

PPF banka je pro

Soudce Pavel Voseček povolil reorganizaci poté, co s tímto postupem souhlasila většina věřitelů včetně PPF banky. Reorganizaci podpořila také společnost Česká insolvenční, která je insolvenčním správcem firmy. “Dlužník poskytuje veškerou pomoc a nezjistili jsme žádné důvody, které by povolení reorganizace mohly bránit,“ uvedl Kamil Podroužek ze správcovské firmy.

„Insolvenční soud neshledal žádné překážky, které by bránily reorganizaci dlužníkovi povolit,“ uvedl soudce Voseček. Vyzval vedení firmy, aby připravilo reorganizační plán.

PPF banka jako největší věřitel zatím nechce svůj postup nijak komentovat. „PPF banka se k jednotlivým úvěrovým případům nevyjadřuje, mimo jiné i proto, že to nedovoluje zákon o bankách,“ uvedla Zuzana Migdalová z PPF.

Od miliardových tržeb k osmi zaměstnancům

Podle zprávy insolvenčního správce už Ross Holding propustil téměř všechny zaměstnance a zůstalo mu posledních osm pracovníků. Firma, která v minulosti stavěla v Asii nebo zámoří a opravovala i některé české ambasády (například v Paříži), už také ukončila činnost všech svých poboček v Gruzii, Kazachstánu, Rusku, na Slovensku i na Ukrajině. Firma tak nyní zajišťuje jenom záruční opravy na stavbách, na kterých se podílela.

Ještě v roce 2011 utržil Ross Holding víc než miliardu korun, počet zaměstnanců se postupně snižoval ze 450 na 252 v létě loňského roku. Právě v srpnu 2013 padl první návrh na vyhlášení úpadku firmy – ten soud odmítl. Na podzim ale postupně začalo přibývat věřitelů a samotná firma nakonec musela přiznat úpadek.
 
Zatím největším krachem v českém stavebnictví byl úpadek firmy Eiffage Construction, bývalého Tchasu. Společnost v roce 2012 poslala sama sebe do insolvence – neměla zakázky a její dluhy přesáhly 780 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy