Státy EU odsouhlasily přesun loni nevyužitých peněz z fondů

ČTK ČTK
22. 4. 2015 21:35
Nevyčerpaných zhruba 21 miliardy eur představuje asi 15 procent evropského rozpočtu z loňského roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Členské státy Evropské unie odsouhlasily dohodu, která umožňuje přesunout 21,1 miliardy eur (578,1 miliardy Kč) nevyčerpaných finančních prostředků z loňského rozpočtu na tento a následující dva roky. Krok pomůže také českému čerpání evropských peněz. Oznámila to ve středu podle agentury AFP Evropská komise. Nevyužité peníze by jinak propadly.

Nevyčerpaných zhruba 21 miliardy eur představuje asi 15 procent evropského rozpočtu z loňského roku. Členské státy dohodu potvrdily v úterý. "Nevyčerpané prostředky z evropského rozpočtu jsou na konci daného období obvykle ztraceny," vysvětlila podle AFP komise.

Dohoda umožňuje přesunout těchto 21,1 miliardy eur do tří účetních období: 16,5 miliardy eur na tento rok, 4,5 miliardy eur na rok 2016 a 100 milionů eur pro rok 2017. Prostředky je ale nutné využít v programech, na které byly původně přiděleny.

Česká republika je jedním ze čtyř států, kterým z tohoto přesunu plynou největší výhody, uvedla AFP. Připadnout by jí tímto způsobem mělo 3,2 miliardy eur (87,6 miliardy Kč). Zhruba 4,1 miliardy eur získá Itálie, dalších 3,4 miliardy eur Španělsko a 1,4 miliardy eur Francie. Řecko bude během těchto tří období moci využít 722 milionů eur na spolufinancování programů.

Česko je zemí, která byla podle dostupných údajů loni s čerpáním evropských peněz pozadu nejvíce. Praha totiž zatím nemá pro nynější víceleté období odsouhlasený ani jeden operační program, a tak naprostá většina prostředků z loňského roku zůstala nevyužita.

V nynějším programovacím období 2014 až 2020 má Česká republika možnost získat okolo 24 miliard eur (asi 657 miliard korun). V něm se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová po středečním jednání kabinetu současně oznámila, že Česko poslalo Evropské komisi ke schválení všechny nové operační programy kromě jednoho. Jím je operační program Technická pomoc, jenž se potýká se závěry auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+.

 

Právě se děje

Další zprávy