OKD může dostat miliardu, když odloží konec Paskova

ČTK ČTK
1. 4. 2014 17:11
Mládek: Stát zaplatí útlum a odstupné, pokud OKD bude provozovat ztrátovou těžbu do konce roku 2016 a podporu schválí Evropská komise.
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Staříč - Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku.

Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise. Následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát, činily by 1,1 miliardy korun.

Na tiskové konferenci ve Staříči na Frýdecko-Místecku to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

Na Mládkův návrh již zareagovalo ministerstvo financí. To státní pomoc soukromé firmě striktně odmítá.

Stát poskytne 1,1 miliardy

"Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální," uvedl Mládek.

V případě ukončení těžby k 31. prosinci 2014 by přímý výpadek příjmu veřejných rozpočtů při zohlednění daní z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění a úhrad z vydobytých nerostů představoval asi miliardu korun.

Podle Mládka by šly peníze, jimiž by OKD podpořila vláda, na přesně určený účel: na odstupné horníkům a na sanaci dolu. Stát by se přitom zavázal do výše 1,1 miliardy korun. Ministerstvo vybíralo ze tří možností řešení. Varianta, kterou nakonec vládě doporučí, je podle Mládka méně riskantní z hlediska průchodnosti v Bruselu než možnost, že by stát důl odkoupil za korunu a poté řešil jeho útlum.

Proč podporovat soukromou firmu?

"V této chvíli zbývá poslední, aby tu věc schválila vláda. A musím teda říct, že to ne nutně musí být jednoduché, protože jsem to sice předložil do vlády, ale se zásadním rozporem, protože tuto věc rozporovala tři ministerstva, ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo obrany," řekl ministr. Všechny zmíněné resorty patří ministrům nominovaným za ANO.

"Výhrady byly takové, že je zbytečné byť přímo nebo nepřímo podporovat soukromou firmu. Ale já si myslím, že tady je to specifické v tom, že to je černouhelné hornictví, kterému i Evropská unie dává možnost této podpory, protože tohle je složitý obor," řekl Mládek.

Ministerstvo financí: Je to vydírání

Na návrh ministra Mládka okamžitě reagoval resort Andreje Babiše. Ministerstvo financí připomnělo, že stát již jednou vlastníkovi OKD pomohl, když mu prodal téměř poloviční podíl v těžební společnosti výrazně pod cenou.

"Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun," připomíná mluvčí resortu Marek Zeman s tím, že původní kupní cenu získala skupina NWR na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech.

"Pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu Dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním," nebere si servítky ministerstvo financí.

Návrh ministra Mládka považuje za velmi špatný krok a vyzývá jej a předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby se spolu s ním obrátilo na Český báňský úřad s dotazem, jak je možné, že OKD nemá zákonem stanovené rezervy na odstranění následků důlní činnosti.

Třeba se situace zvrátí...

Návrhem ministra se podle předsedy Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka zaměstnancům otevírá možnost, že se situace během dvou let zvrátí, a to jak v oblasti cen uhlí, tak i snižování veškerých nákladů na šachtách. "Jsem přesvědčený, že ostatní členové vlády z jmenovaných ministerstev pochopí, že jde o záchranu regionu a záchranu zaměstnání a rodin v tomto kraji," řekl odborový předák.

Ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák řekl, že firma je ochotna ztrátovou těžbu prodloužit výměnou za pomoc vlády. Kdykoli se podle něj zavírá důl v okolních státech, vždy se na tom stát nějak podílí, v případě OKD je to specifické možná v tom, že pomoc státu je kompenzací za náklady způsobené prodloužením ztrátové těžby. Jonák řekl, že doufá, že vláda rozhodne ještě v dubnu a že projednávání v Evropské komisi pak podle zkušeností jiných dolů trvá řádově měsíce.

Jonák připomněl, že už v roce 1997, kdy byly ceny uhlí také nízko, se diskutovalo, že Důl Paskov skončí nejpozději v roce 2003. "Pokud by se ceny uhlí na světových trzích otočily a hospodaření Paskova se dostalo zpátky do černých čísel, tak by vůbec tento zásah státu a jeho pomoc nemusely být potřeba," řekl Jonák.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků na Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Návrh ministerstva podle Mládka souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu počtu lidí bez práce v Moravskoslezském kraji. Podíl nezaměstnaných v kraji v únoru činil 10,9 procenta, bez práce tam na konci měsíce bylo 93 619 lidí. Jen letos v lednu přitom do evidence Úřadu práce přibylo 3738 nezaměstnaných.

Dva roky na vytvoření nových pozic

Desítky horníků už se z Paskova přesunuly na jiné šachty na Karvinsku. Odboráři i zástupci OKD už dříve řekli, že doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

Z návrhu ministerstva vyplývá, že vláda získá další dva roky na to, aby komplexem opatření napomohla tvorbě nových pracovních míst. Patří k nim například státem hrazené programy na rekvalifikaci, různá prorůstová opatření nebo získání zahraničních investorů.

Pozitivní finanční efekt navrhované varianty by podle MPO snížil rizika celkového ekonomického fungování společnosti OKD a další možné ohrožení pracovních míst. Náklady na krytí ztrátové těžby by byly rozprostřeny na období zhruba tří let.

Firma New World Resources (NWR) OKD letos oznámila, že kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám uhlí klesl odhad množství zásob uhlí, které se vyplatí těžit, ze 184 milionů tun o 65 procent, na 64 milionů tun. To by během příštích deseti let znamenalo výrazný pokles těžby.

V Dole Paskov, který tvoří lokality Staříč a Chlebovice, pracuje zhruba 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12 000 zaměstnanců. Společnost NWR se sídlem v nizozemském Amsterdamu téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl i majitel vydavatelství Economia Zdeněk Bakala.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy