Státní dluh mírně klesl, každý Čech dluží 161 tisíc korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
11. 7. 2014 14:10
Za prvních šest měsíců tohoto roku se podařilo snížit dluh o 35 milionů korun, uvádí ministerstvo financí.
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní dluh České republiky činil na konci června 1,683 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadal dluh v hodnotě přibližně 161 tisíc korun.

Vládě se za prvních šest měsíců tohoto roku podařilo snížit zadlužení o 35 milionů korun. Za duben až červen dluh klesl o 82 milionů korun, uvádí ministerstvo financí.

Podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu činil 42,4 procenta. To je méně než například 1. ledna 2013, tehdy to bylo 43,3 procenta.

Krátkodobý státní dluh, který je splatný do jednoho roku, se na celkovém zadlužení podílel z 12,7 procenta. Střednědobý dluh splatný do pěti let vzrostl ke konci pololetí o 3,3 procentního bodu na 53,8 procenta.

Na zahraničních trzích si vláda v prvním pololetí nepůjčovala žádné peníze. "Dne 23. června došlo ke splátce historicky první zahraniční emise České republiky v jednotné evropské měně v celkové jmenovité hodnotě 1,5 miliardy eur," uvádí naopak ministerstvo.

Státní spořicí dluhopisy činily na konci prvního pololetí 4,8 procenta celkového dluhu a v oběhu byly cenné papíry v hodnotě 80,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy