Státní dluh stoupl na 1,68 bilionu. Každý už dluží 161 tisíc

ČTK ČTK
11. 4. 2014 16:20
Podle údajů ministerstva financí se státní dluh ve čtvrtletí zvýšil o 100 milionů korun na 1,683 bilionu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Státní dluh České republiky v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o zhruba 100 milionů korun na 1,683 bilionu. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 161 tisíc korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

"Během prvního čtvrtletí 2014 došlo ke stabilizaci korunové hodnoty hrubého státního dluhu na úrovni konce roku 2013," uvedlo ministerstvo financí.

Ministerstvo prodalo v prvním čtvrtletí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 67 miliard korun. Pro celý letošní rok přitom počítá s podejem dluhopisů za 119 až 230 miliard korun.

"Během prvních tří měsíců roku si ministerstvo podle našich odhadů zajistilo 28 procent celkových letošních výpůjčních potřeb zahrnujících očekávaný schodek rozpočtu a objem splatného dluhu. Na první pohled ale Česká republika při pokrývání výpůjčních potřeb zaostává za svými regionálními protějšky," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Už ve druhém čtvrtletí však očekává zrychlení financování, ministerstvo totiž může přijít s emisí dluhopisů na zahraničních trzích. A příznivý je i vývoj státního rozpočtu, výpůjční potřeby by se pak mohly snížit, dodal.

Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun na 1,683 bilionu Kč. Šlo tak o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky

 

Právě se děje

Další zprávy