Statistici změní počítání HDP, sníží tak i podíl dluhu

ČTK ČTK
16. 9. 2014 11:28
Chystaná revize údajů o hrubém domácím produktu zvýší klíčový ekonomický ukazatel Česka ve všech letech od roku 1990.
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek | Foto: Thinkstock

Praha - Revize údajů o hrubém domácím produktu (HDP), kterou Český statistický úřad kompletně představí 1. října, zvýší HDP Česka ve všech letech od roku 1990. Například v roce 2012 revize zvýší HDP o 202 miliard korun na více než čtyři biliony korun.

Na úterní tiskové konferenci o tom informoval Vladimír Kermiet z odboru národních účtů ČSÚ. Revize představí i další země EU.

Data v případě ČR rovněž snižují deficit veřejných financí a podíl dluhu na HDP. Meziroční vývoj ekonomiky revize ovlivní jen minimálně, v řádu maximálně několika desetin procenta. Revize bude pro roky 1990 až 1992 zahrnovat jen vybrané ukazatele, od roku 1993 pak všechny ukazatele související s národními účty.

Například vládní dluh na základě revizí klesne za rok 2010 na 38,2 procenta z 38,4 procenta. Deficit veřejných financí klesne na 4,4 procenta z 4,7 procenta podle původní metodiky. Samotný HDP v roce 2010 stoupne vlivem revize o 163 miliard korun na 3,95 bilionu korun.

Nový evropský standard

"Důvodem změn je přechod na nový evropský standard ESA 2010, snaha reagovat na vývoj ekonomiky a nové trendy a zpřesnit čísla na základě využití nových informačních zdrojů," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Nová metodika zavádí nově kapitalizaci výdajů na výzkum a vývoj, drobného majetku a vojenských výdajů. Dosud se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady, zatímco podle nové metodiky jsou například výdaje na výzkum a vývoj brány jako výdaje, které přinášejí do budoucna ekonomický přínos.

V případě vojenských výdajů se nově bude přihlížet k životnosti, zastarávání a opotřebovávání zbraní. Zbraně tak nebudou zachyceny v rámci národních účtů v mezispotřebě, ale ve tvorbě hrubého fixního kapitálu. V případě drobného majetku nová metodika ruší hranici investic 500 eur (asi 13 800 korun) a zahrnuje výdaje na aktiva s dobou použití více než jeden rok. Jde například o počítače, tablety, chytré telefony a další drobné nástroje.

Statistici zároveň změny evropské metodiky využili i ke změně výpočtu nájemného do statistik k HDP s využitím dat ze sčítání lidí, domů a bytů z roku 2011.

Změny se dotknou i České národní banky, která bude revidovat časové řady platební bilance. Podle představitelů ČNB ovšem nebudou změny tak výrazné jako u HDP. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl dnes uvedl, že centrální banka nová data zveřejní 14. října.

Objem HDP zvyšují i další země

Revize národních účtů se koná celoevropsky a je koordinována Eurostatem. Nové evropské standardy přitom vycházejí z celosvětového standardu SNA 2008. Jako první zrevidovala účty Austrálie, která tak zvýšila objem HDP za rok 2010 o 4,4 procenta. Z evropských zemí již provedly revizi Nizozemsko a Francie. Nizozemsko za rok 2010 zvýšilo HDP o 7,6 procenta a Francie o 3,2 procenta.

Ritschelová upozornila, že zatímco ČR zveřejní v říjnu revizi celé časové řady, některé evropské země jen revizi údajů za posledních pár let. Plně sladěné národní účty tak na evropské úrovni budou zřejmě až po roce 2020.

Zároveň by se podle ČSÚ revize neměla projevit ani v odvodech ČR do rozpočtu EU, které se odvíjí od HDP. Následující dva až tři roky totiž budou odvody počítány nadále podle dřívější metodiky ESA 95.

 

Právě se děje

Další zprávy