Boj proti švarcsystému opět přitvrdí, stát chce víc peněz

Josef Pravec, týdeník Ekonom
16. 6. 2014 7:20
Resort práce a sociálních věcí vypracuje jasnou definici a zvýší počet kontrol nelegální práce. K tlaku se připojí i ministerstvo financí Andreje Babiše.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda se odhodlala k tvrdšímu postihu švarcsystému. Resort práce a sociálních věcí vypracuje jeho jasnou definici a zvýší počet kontrol nelegální práce. K tlaku se připojí i ministerstvo financí Andreje Babiše, které se hrozí miliardových daňových úniků.

"Švarcsystém považuji za velký problém ekonomiky a je nutné proti němu zakročit," řekla týdeníku Ekonom ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Předpokladem jsou novely, které podle ní zajistí efektivní nástroje na potírání práce načerno.

Větší význam má, že se na dosud nezničitelný švarcsystém chystá resort financí. "Stát přichází o nemalé částky na odvodech. Tyto zdroje pak chybějí při financování systému veřejného zdravotního pojištění a hlavně v důchodovém systému," vysvětluje Babišova náměstkyně Simona Hornochová.

Dlouhodobá práce pro jednu firmu

K regulaci švarcsystému proto má od počátku roku 2016 přispět kontrolní výkaz u DPH. Ten je sice určen hlavně ke kontrole placení daně z přidané hodnoty, ale podle expertů ministerstva financí může sloužit i jako cenná indicie při odhalování švarcsystému. Pokud z kontrolního výkazu bude prokazatelné, že osoba samostatně výdělečně činná (tedy plátce) dlouhodobě pracuje jen pro jeden subjekt, může se tento poznatek stát důvodem pro případnou kontrolu.

Ačkoli stále jde pouze o kontroly, a nikoli třeba o zvýšení daní a pojistného, jak pro živnostníky navrhují někteří experti, podnikatelé se v době slabého hospodářského růstu začínají obávat o pracovní místa. Dávají přednost buď tiché toleranci švarcsystému, nebo jeho úplné legalizaci.

Drábkův pokus skončil příměřím

Loni inspektoři úřadů práce odhalili švarcsystém u 196 zaměstnaných osob, přičemž ze tří čtvrtin šlo o cizince. V 19 podnicích udělili pokuty za 6,5 milionu korun. Původně měly být kontroly tvrdší, avšak ostrý postup za exministra Jaromíra Drábka vyvolal takový odpor podnikatelů, že je tehdejší vláda Petra Nečase nechala zastavit. Masivní atak se odvolal a zvláštní příměří trvá dodnes.

Co navrhují odborníci, zástupci podnikatelů a politici? Proč jsou lidé pracující na švarcsystém považováni za černé pasažéry? Co je na švarcsystému tak lákavé a jaká jsou jeho rizika? A proč s ním jinde v EU nemají takové problémy?

Čtěte více v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.

K dostání na obvyklých místech. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy