Stát chce dát lidem na dovolenou 10 tisíc korun. Náklady si firmy odečtou z daní

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2020 14:16
Vládní plán, jak "nakopnout" koronavirem paralyzovaný cestovní ruch, získává konkrétnější obrysy. Podpořit domácí turismus chce stát skrze takzvané rekreační poukazy v hodnotě 10 tisíc korun, na kterých se bude podílet spolu se zaměstnavatelem a zaměstnancem. Firmy, které svým lidem takto na dovolenou přispějí, si následně budou moci náklady odečíst z daní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Připravujeme program Dovolená v Česku. Jde o motivační systém, který firmám umožní nabídnout zaměstnancům dárkové rekreační poukázky na dovolenou u nás doma v Česku. Na poukázkách se bude finančně podílet stát, daná firma i zaměstnanec," popisuje pro HN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Firmy, které svým lidem takto na dovolenou přispějí, si podle ní následně budou moci náklady odečíst z daní. Pro jednoho zaměstnance bude možné vystavit voucher na 10 tisíc korun.

Pokud se cestovní ruch nepodaří rozhýbat do letní sezony, může se obor dostat do krize. "Hrozí i ztráta 80 tisíc pracovních míst," varoval podle HN ředitel agentury CzechTou­rism Jan Herget.

Pokud ale vláda podporu nastaví dobře, mohou vouchery lidi skutečně motivovat, dodává Svaz obchodu a cestovního. "V kombinaci s dobře nastavenými, státem financovanými vouchery by to mohl být dostatečně silný startovací balíček, protože bez podpory nebude řada lidí chtít cestovat vůbec," dodal za svaz Miroslav Dinga.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní  jedná se svazy a asociacemi cestovního ruchu o další podpoře. Komplexní balíček by mohlo představit během dvou týdnů.

Poslanci již schválili opatření, podle kterého nebudou muset cestovní kanceláře zatím vracet svým klien­tům peníze za zrušené zájezdy, ale budou je moci odkládat. Stát je tak chce ochránit před krachem.

 

Právě se děje

Další zprávy