Stát chce od společnosti OKD odkoupit důl Frenštát za jednu korunu

Marek Miler
Aktualizováno 14. 1. 2016 11:30
Ministr průmyslu a ministryně práce dnes jednali se zástupci managementu a držiteli dluhopisů těžební společnosti OKD. Vláda chce mimo jiné odkoupit důl Frenštát za jednu korunu. Cílem je pomoci lidem, jejichž pracovní místa jsou ohrožena.
Foto: OKD

Praha - Stát bude jednat s vlastníky černouhelné těžební společnosti OKD o restrukturalizaci firmy a odkupu dolu Frenštát za jednu korunu. Jde o zakonzervovaný důl, který vznikl v 80. letech minulého století, ale nikdy se v něm netěžilo. Obě věci chce vláda projednat separátně. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Na jednání o tom, jak zachránit krachující společnost, byl přítomen nejen její management, ale i držitelé dluhopisů firmy, uvedl Mládek. O finančních požadavcích těžařské skupiny se podle něj zatím nejednalo.

"My musíme jednat s manažery, ale ti musí mít veškeré zásadní kroky odsouhlasené věřiteli. V tomto smyslu byla dnešní schůzka velmi užitečná, protože na ní tato slova zazněla jasně," řekl Mládek.

Zástupci managementu a věřitelů po jednání odmítli s novináři hovořit.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) médiím sdělil, že nyní je na řadě vedení firmy a její věřitelé, aby navrhli, jak společnost OKD zachránit. "Jasně jsme řekli, že je to na akcionářích a věřitelích, aby oni podnikli kroky k zlepšení hospodaření," uvedl. To, jak bude firma restrukturalizována, je podle něj "otázka na akcionáře a věřitele, a my to budeme pasivně sledovat". Babiš dodal, že zástupci podniku nezopakovali svůj původní požadavek čtyřmiliardové dotace.

Do úterý mají obě strany říci jména zástupců, kteří budou v jednání pokračovat

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zopakovala, že pro stát je prioritou pomoci lidem, jejichž pracovní místa jsou ohrožena, nikoliv firmě. "Nám jde především o to, že když už bude docházet k propouštění, aby to bylo postupné. Samozřejmě čím delší časový úsek to bude, tím lépe," sdělila Marksová novinářům.

Velkým problémem OKD jsou již několik let klesající ceny uhlí, kvůli nimž je těžba ztrátová. V OKD a dodavatelských firmách podniku pracuje víc než 13 000 lidí.

Jednání o OKD mělo proběhnout už na začátku prosince, kvůli vysokým finančním požadavkům NWR bylo ale zrušeno. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula tehdy uvedl, že NWR požadovala přibližně 150 milionů eur (čtyři miliardy korun) za to, že bude pokračovat v těžební činnosti.

Poznámka: Majitelem firmy OKD je společnost NWR. Spoluvlastníkem NWR je podnikatel Zdeněk Bakala, který je zároveň majitelem společnosti Economia, vydávající mimo jiné online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy