Babiš bojuje o 14 miliard. Poslanci chtějí levnější benzin

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 23. 7. 2014 14:50
Vláda původně prosazovala pouze návrat daňových výhod pro zemědělce. Spotřební daň má ale nakonec klesnout všem. ČSSD chce hlasování opakovat.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Poslanci ve středu překvapivě podpořili návrh Milana Urbana z ČSSD na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL přitom původně chtěla prosadit pouze návrat takzvané zelené nafty pro zemědělce. Hlasování o návrhu, který Urban prosadil s podporou opozice a části poslanců ČSSD, se však bude zřejmě opakovat v pátek. Sociální demokraté totiž usilují o zrušení původního výsledku kvůli údajnému omylu.

Snížení daně "pro všechny" prošlo ve třetím, tedy závěrečném čtení i přes zásadní nesouhlas ministerstva financí vedeného Andrejem Babišem (ANO). Podle něj bude mít negativní rozpočtový dopad a je neslučitelné s minimálními sazbami požadovanými Evropskou unií. Urban namítá, že nižší sazba se do aktuálních pravidel EU vejde a že od ministerstva nikdy neviděl reálné výpočty ohledně dopadů sazby na prodej u čerpacích stanic. Po schválení návrhu Babiš podotkl, že státní rozpočet přijde kvůli nižší dani o 14 miliard korun.

Pro Urbanův návrh, tedy snížení sazeb "všem", hlasovala část poslanců ČSSD za podpory opozičních TOP 09, ODS, KSČM a hnutí Úsvit. K definitivnímu schválení je ještě potřeba souhlas Senátu a podpis prezidenta republiky.

ČSSD to zkusí znovu

Sněmovna vzápětí začala projednávat další bod jednání, ale šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák brzy požádal o přestávku. Po zhruba hodině pak sociální demokraté zpochybnili předchozí hlasování kvůli údajnému omylu jednoho ze svých poslanců a požádali o jeho opakování.

Poslanci se poté přeli, zda je takový postup přípustný a nezaloží precedent pro opakování prohraných hlasování kdykoliv v budoucnu. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury by ČSSD měla použít legitimní nástroje, například senát, a ne zkoušet nové hlasování poté, co zřejmě přemluvila některé své poslance nebo sehnala vyšší počet přítomných. Pokud by opakované hlasování prošlo, napadne jej ODS u Ústavního soudu. Urbanův pozměňovací návrh byl znám týden dopředu a i před samotným středečním hlasováním se o něm diskutovalo.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD odpoledne oznámil, že poslanci budou o snížení spotřební daně hlasovat znovu v pátek. Původní rozhodnutí, že Sněmovna zákon schvaluje, podle něj neplatí.

Kalousek už je smířlivější

Podle schváleného Urbanova návrhu má daň klesnout o 2,50 koruny na litr u nafty a o 1,50 koruny na litr u benzinu. Předchozí zvýšení spotřební daně z pohonných hmot, které v roce 2009 prosadila úřednická vláda Jana Fischera v rámci takzvaného Janotova úsporného balíčku, označil Urban za chybu.

"Zdražení bylo tak velké, že si státní rozpočet nepolepšil. Naopak: Podle výpočtů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické přichází Česko o zhruba čtyři miliardy korun ročně," říká Urban. Ministerstvo financí podle něj postupuje čistě matematicky, když nadále trvá na tom, že vyšší daň automaticky znamená i vyšší příjem do rozpočtu, a nepočítá s výrazným poklesem prodejů.

Snížení daně dnes podpořili i poslanci TOP 09. Místopředseda strany Miroslav Kalousek přitom ve funkci ministra financí podobné návrhy - prosazované tehdy právě ČSSD - odmítal. Před týdnem Kalousek uvedl, že tehdejší zvýšení daně bylo kontroverzní a nemá poctivou odpověď na to, zda se vyplatilo, či nikoli. Dnešního hlasování se Kalousek neúčastnil.

"Nevím, zda se po snížení daně zvýší příjem státního rozpočtu. Ale i kdyby ne, pořád bude levnější benzin a nafta výhodou pro občany i firmy," říká Urban. Podle poslance ANO Jaroslava Faltýnka však nafta v Česku teď není dražší než v okolních zemích.

Zelená nafta se vrací

Poslanci také schválili návrat takzvané zelené nafty, tedy vrácení části spotřební daně. O tuto výhodu přišli zemědělci ke konci loňského roku.

Vládní návrh počítá s tím, že stát letos vrátí zemědělcům téměř 1,3 miliardy korun ze zaplacené spotřební daně z pohonných hmot. Zemědělci mohou dostat zpět 40 procent daně u standardní motorové nafty a 57 procent u takzvané bionafty.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL obhajuje návrat výhod pro zemědělce tím, že je poskytuje většina států Evropské unie s výjimkou Rakouska, Nizozemska, Slovenska a Bulharska. Čeští zemědělci jsou tak nyní oproti zahraniční konkurenci znevýhodněni.

"Nebuďme papežštější než papež," podpořil koaliční návrh ve Sněmovně i poslanec za hnutí Úsvit Radim Fiala.

Prostor pro daňové úniky?

Zrušení takzvané zelené nafty schválila předchozí vláda vedená Petrem Nečasem (ODS) jako součást úsporných opatření na snížení tempa zadlužování státního rozpočtu. Po protestech zemědělců, kteří pomalými jízdami blokovali silnice, nakonec tehdejší koalice výhody jen omezila a jejich úplné zrušení odložila až na konec roku 2013.

"Nikdy nezměříme, jestli se nafta nalije do traktoru, nebo do osobního auta," vysvětloval odmítavý postoj ODS vůči návratu daňových výhod Petr Bendl, bývalý ministr zemědělství. Také podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) otevírají vratky spotřební daně cestu k daňovým únikům.

 

Právě se děje

Další zprávy