Sportisimo mění majitele. Do největšího řetězce se sportovním zbožím vstupuje bývalý partner Penty

Milan Mikulka Milan Mikulka, Nikita Poljakov
1. 7. 2016 17:10
Jeden z vietnamských zakladatelů úspěšné sítě prodejen prodal svůj podíl Martinu Kúšikovi, který vydělal miliardy v Pentě. Druhý z partnerů, který firmu řídí, si podle dostupných údajů svůj podíl ponechá. Řetězec už o změně majitele informoval své zaměstnance.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Wikimedia

Praha - Miliardář a investor Martin Kúšik kupuje významný podíl v největším českém řetězci se sportovním oblečením Sportisimo. Získal ho od jednoho ze dvou majitelů firmy, podnikatele Do Hong Sona. Druhý majitel, Thai Ngoc Nguyen, jenž firmu manažersky řídí, si svůj podíl ponechá.

Prodej Sportisima běží od loňského prosince a je jednou z nejočekávanějších transakcí letošního roku. Obě strany mají obchod oficiálně oznámit během dneška. Informaci o obchodu ale už přinesly Hospodářské noviny, které ji mají potvrzenou ze dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých transakci. Firma navíc už o změně majitele informovala své zaměstnance.

Síť prodejen se sportovním vybavením vypadá na první pohled jako nadnárodní firma s italským názvem. Za společností Sportisimo však byly české peníze a dva podnikatelé vietnamského původu Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen. Podle dostupných údajů zakladatelé Sportisimo ovládali přes firmu LV Global, v níž měl Do Hong Son 52 procent a zbytek patřil Thai Ngoc Nguyenovi.

Během patnácti let udělali z malé firmy jednoznačného lídra českého trhu. Od roku 2000, kdy otevřeli svůj vůbec první obchod se sportovními potřebami v brněnském nákupním centru Futurum, jejich firmě rostou nepřetržitě tržby i provozní zisk. Ten jí předloni stoupl ve srovnání s předchozím rokem o 70 procent na 281 milionů.

Přesné podmínky transakce, která je v českém maloobchodě ojedinělá, dosud nejsou známy. Již dříve se spekulovalo, že hodnota celé firmy se pohybuje kolem pěti miliard korun, přičemž pravděpodobně majitele změnil zhruba poloviční podíl.

Podrobnosti čtěte na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy