Společnost Skanska povede po Ťokovi Roman Wieczorek

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 12. 2014 16:14
Wieczorek do Skansky nastoupil v roce 1998, v minulosti pracoval v její polské součásti mimo jiné jako její generální ředitel.
Roman Wieczorek
Roman Wieczorek | Foto: Skanska

Praha – Novým ředitelem stavební společnosti Skanska v České republice a na Slovensku je Roman Wieczorek. Ve funkci nahradí Dana Ťoka, který se stal novým ministrem dopravy České republiky.

Wieczorek zároveň zůstává viceprezidentem v týmu, který je zodpovědný také za další součásti firmy ve střední Evropě.

Změna na postu statutárního ředitele nijak nezmění strategické směřování Skansky, uvedla firma. Wieczorek chce nadále "budovat firemní kulturu založenou na etických hodnotách a naprosté transparentnosti," řekl.

Skansku v Česku od poloviny listopadu, kdy byl Ťok představen jako kandidát na ministra dopravy za hnutí ANO, vedl finanční ředitel firmy Patrik Choleva. Ťok stál v čele Skansky od února 2008.

Wieczorek do Skansky nastoupil v roce 1998, v minulosti pracoval v její polské součásti mimo jiné jako její generální ředitel. Ve funkci výkonného viceprezidenta švédské Skansky působí Wieczorek od roku 2010. Jeho odpovědností byla kromě rozvoje podnikání ve střední Evropě také oblast etiky v celé skupině Skanska. Narodil se v roce 1957 v Poznani a vystudoval práva na zdejší univerzitě Adama Mickiewicze.

Skanska patří k největším stavebním společnostem v Česku. Podle aktuální analýzy společnosti ÚRS Praha získala Skanska během letošních prvních deseti měsíců roku od veřejné správy 87 zakázek za více než 5,35 miliardy korun, což je nejvíce ze stavebních společností.

Skupina Skanska v Česku zahrnuje společnosti Skanska, Skanska Reality a Skanska Property Czech Republic. Celá skupina se loni kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun. Podle společnosti hospodářský výsledek ovlivnilo také to, že manažeři jedné z divizí údajně účetně zkreslovali výsledky. Firmě loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy