Spojení pivovarnických gigantů je blíž. AB InBev a SABMiller se shodly na podmínkách převzetí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 10. 2015 14:41
Světová jednička Anheuser-Busch InBev pokročila v jednáních o koupi dosavadního vlastníka Plzeňského Prazdroje, společnosti SABMiller. O dosažení rámcové dohody ohledně klíčových podmínek převzetí dnes informovaly firmy. Celková cena megafúze by mohla dosáhnout 68 miliard liber (2,5 bilionu korun).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brusel/Londýn - Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev se v zásadě dohodla na koupi svého menšího rivala SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje. O dosažení rámcové dohody o klíčových podmínkách nabídky dnes informovaly firmy.

Belgický Anheuser-Busch InBev v posledních týdnech svoji nabídku na koupi jihoafrického rivala několikrát zlepšil. Nyní je podle agentury Reuters pivovarnická jednička připravena zaplatit za SABMiller 44 liber za akcii v kombinaci hotovosti a akcií. Je to zhruba 50 procent nad závěrečnou cenou akcií SABMiller ze 14. září, den před zprávou o zájmu AB InBev o druhého největšího výrobce piva. Celková cena by tak mohla činit zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu korun).

"Myslíme si, že výše částky za převzetí SABu je přijatelná," uvedla pro agenturu Bloomberg analytička Alicia Forryová. "Je skvělé, že se obě firmy dostaly do bodu, kdy dosáhly shody o hodnotě nákupu, a očekáváme, že AB InBev učiní nabídku."

AB InBev má čas na předložení oficiální nabídky do středečního odpoledne. SABMiller ale požádal o prodloužení této lhůty o dva týdny. Strany prý chtějí mít čas na další jednání o možné nabídce. Pokud se AB InBev nepodaří od regulátorů získat potřebná povolení do 28. října, nebo s dohodou nebudou souhlasit akcionáři, pivovar společnosti SAB Miller zaplatí poplatek ve výši tří miliard dolarů, upřesnil server MarketWatch.

Vzhledem k rozsahu zamýšleného obchodu se výhrady regulátorů podle agentury AP asi dají čekat, a to především ve Spojených státech a v Číně. Regulátoři by kvůli možným obavám o narušení hospodářské soutěže mohli obě firmy přimět k tomu, aby prodaly některé značky jako jsou třeba Miller nebo Budweiser. O značku Budweiser a její obměny vede AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem.

Akcie SABMiller po oznámení o uzavření rámcové dohody posílily přes devět procent.

Pivovar Podíl na trhu
1. AB InBev (Belgie) 21,0 %
2. SABMiller (Británie) 9,6 %
3. Heineken (Nizozemsko) 9,3 %
4. Carlsberg (Dánsko) 6,3 %
5. CR Snow (Čína) 6,0 %
6. Tsingtao (Čína) 3,9 %
7. Molson-Coors (USA/Kanada) 3,0 %
8. Yanjing (Čína) 2,7 %
9. Kirin (Japonsko) 2,4 %
10. Castel Group (Francie) 1,6 %

Zdroj: výroční zprávy společností, BarthReport

Poprvé nabídl AB InBev za jednu akcii SABMilleru 38 liber. Nabídku minulý týden zvýšil na 42,15 liber v hotovosti. Podle pondělních zpráv AB InBev naposledy nabízel 43,50 libry za akcii svého nejbližšího konkurenta.

Sloučená firma by spojovala dominantní pozici AB InBev v Latinské Americe s výsadním postavením SABMilleru v Africe a posílila by aktivity na rychle rostoucích asijských trzích. Problémy by mohla fúze mít zejména ve Spojených státech amerických, kde Anheuser-Busch ovládá téměř polovinu trhu, zatímco společný podnik SABMilleru s firmou Molson Coors zabírá dalších takřka 30 procent.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiseru, Beck's a Stelly Artois. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

 

Právě se děje

Další zprávy