Speciální ekonomické zóny v Česku dostaly zelenou

ČTK ČTK
29. 10. 2014 14:09
Nová podoba investičních pobídek má udržet atraktivitu tuzemského trhu pro zahraniční investory.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Sněmovna podpořila předlohu o změnách v systému investičních pobídek, které mají podle vlády udržet atraktivitu Česka pro zahraniční investory i po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory.

Předloha, která míří k posouzení do hospodářského výboru, zavede například speciální ekonomické zóny. Na investiční pobídky by také měla nově dosáhnout datová centra a call centra. Víc regionů bude moci žádat o příspěvek na pracovní místo.

Méně výhodné pro Česko

Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by měla proto přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

Novela zavádí mimo jiné speciální ekonomické zóny, ve kterých by byla dostupná vyšší hmotná podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až 300 000 korun. Na pozemky a stavby v těchto zónách bude také možné uplatnit až pětileté osvobození od daně z nemovitostí. Speciálních ekonomických zón by mělo být pět, schvalovat je bude vláda.
    
Za porušování rovných podmínek označil tyto úpravy Michal Kučera z TOP 09. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zase přimlouval za to, aby rozhodování o dani z nemovitosti zůstalo v pravomocích obecních zastupitelstev. Zpravodaj Martin Novotný (ODS) ale neuspěl s návrhem vrátit předlohu vládě k dopracování.

Do datových center i call center

Investiční pobídky by také měly být nově poskytovány v případě datových center a u call center, která vytvoří více než 500 pracovních míst. O investiční pobídky by mělo mít možnost žádat více subjektů - nový zákon totiž zmírňuje u technologických center a center strategických služeb požadavky pro kvalifikaci do systému investičních pobídek.

Novela také rozšiřuje počet regionů, ve kterých budou moci investoři žádat o příspěvek až 200 000 korun na jedno nové pracovní místo. U projektů technologických center a center strategických služeb se sníží požadavek na minimální počet vytvořených nových pracovních míst.

V případě technologických center ze 40 na 20, u opravárenských center ze 100 na 70. Investice s náklady nad 100 milionů eur budou nově podléhat zvláštnímu povolovacímu režimu ze strany Evropské komise.
    
Podpora by se měla zaměřit hlavně na projekty technologických center a center strategických služeb. Ve výrobě by byla omezena jen na nové závody.

 

Právě se děje

Další zprávy