Španělsko a Portugalsko nezvládly zkrotit deficit, teď jim hrozí sankce

ČTK ČTK
12. 7. 2016 13:47
Za malou a neefektivní snahu srazit deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu v letech 2014 a 2015 nyní mohou země dostat finanční pokutu v rozsahu až do 0,2 procenta HDP, nebo by jim mohly být zastaveny peníze z evropských fondů. Bylo by to poprvé, co by byl stát eurozóny podobným způsobem potrestán. Na návrh přesné podoby sankcí má Evropská komise dvacet dní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Španělsko a Portugalsko neudělaly dost ke sražení svého vysokého rozpočtového deficitu, potvrdili dnes podle očekávání ministři financí EU. Zemím nyní hrozí sankce, na návrh jejich přesné podoby má Evropská komise dvacet dní.

Za malou a neefektivní snahu srazit deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) v letech 2014 a 2015 nyní mohou země dostat finanční pokutu v rozsahu až do 0,2 procenta HDP, nebo by jim mohly být zastaveny peníze z evropských fondů. Bylo by to poprvé, co by byl stát eurozóny podobným způsobem potrestán.

Obě země nyní mohou do deseti dnů sdělit komisi svůj pohled na situaci a požádat například o co nejnižší trest.

O podobě pokuty tak budou opět rozhodovat ministři financí, nejspíš ještě v červenci či na počátku srpna. Do 12. září musí také znovu oběma zemím říci, jak mají dál deficit snižovat.

"Jsem si jist, že se dobereme rozumného výsledku," uvedl Peter Kažimír, ministr financí Slovenska, které nyní Evropské unii předsedá.

O rozhodnutí dnes podle pravidel hlasovali jen ministři financí zemí eurozóny, a to bez země, které se věc týká.

Portugalsko se v postupu při nadměrném schodku nachází od prosince 2009. V červnu 2013 mu bylo doporučeno odstranit nadměrný deficit nejpozději do konce roku 2015. Španělsko je v proceduře od dubna 2009. V červnu 2013 dostalo doporučení nadměrný schodek odstranit nejpozději do konce 2016.

Portugalsku se to v požadované lhůtě nepovedlo a ve španělském případě prognózy Evropské komise či země samotné s včasným odstraněním nadměrného schodku ani nepočítají.

 

Právě se děje

Další zprávy