Spalujete odpady? Ministr chystá kontroly domácích kotlů

ČTK ČTK
16. 4. 2015 12:21
Provozovateli kotle by za provinění měla hrozit finanční sankce, plánuje ministr životního prostředí. Novinku chce prosadit ještě letos.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) hodlá letos novelou o ochraně ovzduší prosadit kontroly, čím lidé topí ve svých domech. Kontrola domácích topenišť by měla být umožněna při důvodných podezřeních, že majitel domu nelegálně spaluje odpady a znečišťuje tak ovzduší, řekl dnes senátorům ministr v rámci představení svých záměrů pro nejbližší období.

Kontrolu by prováděla pověřená úřední osoba, například za asistence městské policie a experta, a to po důvodném podezření opakovaného porušování zákona. Provozovateli kotle by za provinění měla hrozit finanční sankce.

O kontrolu kotlů v bytových domech usiloval před třemi lety Brabcův předchůdce Tomáš Chalupa (ODS). V případě prohřešku nebo odepření vstupu do bytu měla podle jeho návrhu hrozit až padesátitisícová pokuta. Do zákona se ale místo toho dostaly nakonec jen povinné revize kotlů na tuhá paliva.

Brabec také uvedl, že kromě "kotlíkových" dotací z unijního programu Životní prostředí počítá i s novým dotačním programem Zelená úsporám na zateplování rodinných a bytových domů. Do roku 2020 by na dotace do zateplování mělo být poskytnuto 27 miliard korun, pro letošní rok budou žádosti přijímány do 15. května.

Ministerstvo chce rovněž vyčlenit prozatím 100 milionů korun na likvidaci starých ekologických zátěží v obcích. Projekty by měly být vybrány do konce září z návrhů krajů. Ministr uvedl, že jeho úřad je připraven pokrýt 80 procent nákladů na likvidaci s tím, že kraj bude vymáhat náklady na původci zátěže.

"Velmi pravděpodobně nenajdeme desítky miliard, abychom odstranili všechny ekologické zátěže v České republice," poznamenal ministr. Reagoval tak na námitky senátorů, že 100 milionů korun je velmi nízká suma.

 

Právě se děje

Další zprávy