Soud zrušil dvě licence na sluneční elektrárny z roku 2010

ČTK ČTK
28. 5. 2015 17:22
Případy byly součástí hromadného podání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zatím mu soud vyhověl v sedmi ze 16 případů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brno - Krajský soud v Brně dnes zrušil další dvě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z roku 2010 o udělení licencí pro sluneční elektrárny. Konkrétně jde o FVE Solar I. v Krásné Hoře na Havlíčkobrodsku a elektrárnu Papírna v České Kamenici na Děčínsku. ČTK to řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Případy byly součástí hromadného podání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zatím mu soud vyhověl v sedmi ze 16 případů.

Zeman v žalobách upozorňoval na nedostatky v licenčních řízeních Energetického regulačního úřadu. Například u elektrárny FVE Solar I. neobstály některé zásadní dokumenty nutné pro udělení licence.

"V licenčním řízení předložená revizní zpráva byla neúplná. Navíc v řízení nebyl předložen řádný titul opravňující užívat elektrárnu ve smyslu stavebního zákona," uvedl státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství Václav Kotas.

Zeman podal 22 žalob. Uspěl kromě dnešních dvou rozsudků ještě v případech Solar CD v Českém Dubu na Liberecku, firmy AKAM - Bosko v Boskovicích na Blanensku, elektrárny Aneta sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, elektrárny Clean management a.s. v Uherském Brodu a FVE III Tuchlovice, devět žalob soud zamítl.

V případech, kdy nejvyšší státní zástupce nebyl úspěšný, připravuje kasační stížnost nebo ji už podal. "Jakkoli jsme rádi, že se v sedmi případech krajský soud ztotožnil s našimi argumenty a vyhověl nám, tak je nutné počkat, k jakým závěrům dospěje nadřízená instance, tedy Nejvyšší správní soud," uvedl dnes nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Všechny případy se týkají elektráren, které dostaly licenci před koncem roku 2010, a čerpají tak vyšší dotaci při prodeji vyráběné elektřiny. Od počátku roku 2011 se dotace podstatně snížila. Investoři proto usilovali o to, aby jim ERÚ povolení udělil do konce roku 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy