Soud jmenoval likvidátora záložny WPB Capital

ČTK ČTK
27. 6. 2014 17:17
Záložna poskytovala podle centrální banky úvěry v řádech desítek milionů korun účelově založeným obchodním společnostem.
Foto: WPB.cz

Praha - Krajský soud v Brně jmenoval likvidátorem Spořitelního družstva WPB Capital Jiřího Švihlu. ČTK o tom informovala Česká národní banka, která v úterý zamítla rozklad kampeličky proti odejmutí povolení působit jako družstevní záložna. Odnětí licence kampeličce tím nabylo právní moci.

WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB již od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Důvodem odnětí licence bylo umělé navyšování kapitálu WPB Capital z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývání nedovolených typů cenných papírů a obcházení limitu angažovanosti. To vše se podle zjištění ČNB dělo přes síť účelově založených obchodních společností, kterou WPB Capital využívala.

Nabytím právní moci rozhodnutí ČNB se veškeré pohledávky členů družstva stávají splatnými. Představitelé WPB tak musí podat dlužnický návrh na insolvenci. "Dlužnický insolvenční návrh již byl podán ve středu, když objem splatných závazků převyšuje volnou likviditu zhruba o dvě miliardy Kč. Podle údajů v insolvenčním rejstříku však bylo insolvenční řízení ukončeno, protože stále běží řízení zahájené na návrh údajného věřitele společnosti Tapovan před dvěma měsíci," řekl dnes ČTK obchodní ředitel družstva Michal Čejka.

Vklady se zatím nevyplácí

O termínu výplat vkladů budou členové informováni prostřednictvím Fondu pojištění vkladů. Přípravu na výplatu náhrad vkladů zahájí teprve na základě zjištění likvidátora o stavu majetku a poté, když majetek nebude postačovat na pokrytí vkladů.

Dosud od ČNB fond oznámení o neschopnosti WPB dostát svým závazkům neobdržel, a proto zatím nezačíná běžet dvacetidenní lhůta na zahájení výplat náhrad.

Vklady občanů i firem u WPB Capital jsou ze zákona pojištěny u Fondu pojištění vkladů, a to včetně úroků, do výše 100 000 eur (asi 2,7 milionu Kč) na jednoho člena záložny. V tomto limitu se náhrady vyplácejí do 100 procent výše vkladu.

17 obviněných

WPB Capital poskytovala podle ČNB úvěry v řádech desítek milionů korun účelově založeným obchodním společnostem. Peníze následně putovaly řetězcem transakcí zpět do družstevní záložny ve formě dalších členských vkladů vedoucích pracovníků záložny nebo obchodních společností z její holdingové skupiny. WPB Capital zároveň obcházela limity angažovanosti, a to prostřednictvím nákupu cenných papírů, jejichž nabývání je jí zákonem zakázáno.

Česká televize v úterý uvedla, že policie v minulých dnech obvinila 17 představitelů kampeličky kvůli údajně nezákonným machinacím uvnitř firmy. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan řekl, že jsou obviněni z trestného činu porušení předpisů a pravidel hospodářské soutěže. Podle Čejky jde o další z řady vykonstruovaných kauz.

Podle WPB bylo správní řízení provázeno "mnohými nestandardnostmi, kabinetním jednáním ČNB, a především pak mnohými pochybeními správního orgánu a porušeními nejrůznějších zákonných předpisů". Mezi údajně protizákonnými postupy uvedla to, že předběžné opatření, které zakazovalo WPB jakoukoli činnost a plně ji paralyzovalo, trvalo téměř 11 měsíců, ačkoli zákon povoluje maximálně 120 dní. Celé správní řízení začalo podle WPB na základě záměrně zkreslených a nepravdivých anonymních podání.

 

Právě se děje

Další zprávy